Aktivista Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Zlatko Kokanović izjavio je da je i pored toga što je premijerka Ana Brnabić rekla da je stavljena tačka na projekat "Jadar" stanje "alarmantno", jer je od sredine januara do početka septembra 27 parcela uknjiženo na ime kompanije "Rio Sava" koja posluje u okviru "Rio Tinta".

On je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva rudarstva i energetike istakao da su sve te parcele potrebne za trasu brze saobraćajnice Loznica – Valjevo,“koja služi samo kompaniji „Rio Tinto'“.

Kokanović je podsetio da su ekološki aktivisti na sastanku sa Brnabić 24. januara tražili i da Vlada ukine sva punomoćja koja je dala kompaniji „Rio Tinto“, ali da to nije učinjeno i da je samo status zemljišta vraćen iz građavinskog u poljoprivredno.

Naveo je da građani nisu ni svesni da je Srbija postala „kolonija“ i kao primer naveo Bor, Majdanpek i Smederevo gde se „radnici Kinezi prema našem narodu ponašaju kao da su u Kini“, pitajući ko im je dao dozvolu da se tako ponašaju i šta im je obećano.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević navela je da u Evropi ne postoji nijedan rudnik litijuma i da se u čitavom svetu takvi rudnici nalaze u pustinjama i nenaseljenim mestima.

Upozorila je da bi otvaranje rudnika jadarita ugrozilo ne samo Jadar nego i Mačvu, Savu i Drinu, čime bi bilo ugroženo vodosnabdevanje 2,5 miliona ljudi.

Ukazala je da strane kompanije nisu u stanju da zadovolje domaće standarde i zakonske regulative, zbog čega je promenjen Zakon o rudarstvu tako da Srbija više nije vlasnik rudnih resursa na svojoj teritoriji već ona kompanija koja pronđe te rude.

Zbog toga, upozorila je, „nebrojeno mnogo stranih kompanija vršlja i raskopava“ po Srbiji jer znaju da je njihovo ono što pronađu.

Meteorolog Vladimir Đurđević upozorio je da bi rudarenje, s obzirom da troši velike količine vode, moglo u budućnosti da ugrozi snabdevanje vodom posebno u vreme velikih suša.

On je upozorio da bi to moglo da dovede do toga da se dovede u pitanje ko će imati pravo da koristi vodu koje će biti premalo tokom leta, i da li će to biti građani, poljoprivreda, vodoprivreda ili rudnici.

Bonus video: Da li Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama miruje? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar