Stanislav Hocevar
Stanislav Hočevar Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da moramo da znamo da je najveće bogatstvo čovečanstva ljudska ličnost i da treba dati primat ljudskoj ličnosti pa tek onda ostalim stvarima.

„Najviše me boli da smo danas ljude, ličnosti, pretvorili u brojke. Svima koji su izgubili dragog moja posebna duhovna blizina, sve pozivam da vreme pandemije iskoriste da otkriju dostojanstvo svake ličnosti, jer mi, slaveći Božić, znamo da se božiji sin sjedinio sa svakom ljudskom ličnošću, ne treba tražiti samo bol povodom odlaska, smrti dragih, već da se pitamo da li smo tu osobu dovoljno cenili, da li smo prihvatili šta nam Bog o njoj govori, da li smo zahvalni, da li smo spremni da nastavimo njihovo delo. Mi kao vernici znamo da je potrebno moliti se za one koji su otišli u večnost, jer samo molitva omogućuje da se što jače povežemo, da bolje otkrivamo njihovo značenje i naš zadatak“, rekao je Hočevar.

Na pitanje kako da povratimo snagu zajedništva, Hočevar kaže da je možemo stvoriti samo ako imamo iste ciljeve.

„Jedan grčki filozof je rekao da su prijatelji ne oni koji se gledaju u oči nego oni koji gledaju zajednički cilj. Isus je onaj koji nas ujedinjuje, jer je on pokazao sav sadržaj i jedinstvenost ljudskoga bića i svako od nas ima svoje lice da time učestvuje na jedinstven način na onome što je on kao bog čovek. I zato je potrebno da nikada ne gledamo jedni na druge kao na suprotnika, već kao na komplementarno biće. Ja nužno trebam ostale ljude, jer samo u harmoniji s drugim možemo da postignemo ciljeve. Ali danas je individualizam, ili hedonizam, potrošačko društvo, a oni koji samo troše oni hoće sve za sebe. Treba da vratimo ideale u društvo i potrebu da kao u horu – samo ako svi sarađujemo možemo postići lične i zajedničke dobrine“, poručuje Hočevar za N1.

Kako kaže, Božić je za nas svakog dana, jer Isus uvek dolazi među nas.

„Ovaj dan nas samo opominje da je moguće stvoriti jedinstvenu ličnost, tela duše i duha, ova harmonija mora da bude nadgrađivana i zato nas Božić podstiče da tu dimenziju živimo tokom čitave godine“, rekao je.

Bonus video – Advent u Zagrebu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar