Foto:Nova.rs

Loš životni standard i slaba kupovna moć sa sobom donose svakodnevne izazove za većinu građana Srbije. Kako napuniti frižider i nabaviti osnovne namirnice - to je jedna od najpopularnijih "sportskih disciplina" kod nas. Ekipa portala Nova.rs istraživala je prestoničke markete pokušavajući da budžetom od hiljadu dinara obuhvati svakodnevne "potrebe".

Ekipa portala Nova.rs istraživala je prestoničke markete pokušavajući da budžetom od hiljadu dinara obuhvati svakodnevne „potrebe“.

Evo šta je sve moguće kupiti za jednu „crvenu“ novčanicu.

U osnovne svakodnevne potrepštine tradicionalno se ubrajaju hleb i mleko. Ubedljivo najjeftiniji hleb, sečeni, od belog brašna, u dobro snabdevenom marketu u centru Beograda košta 45 dinara. On nema cenovnu konkurenciju jer je prvi sledeći skuplji čak 15 dinara. Prosečna cena hleba kreće se od 70 do 200 dinara, za one najkvalitetnije.

S druge strane, litar mleka iz najpoznatije domaće mlekare na sniženju košta čak 95 dinara.

Najjeftiniji hleb i mleko domaćeg proizvođača zbirno stoje 140 dinara. Ostaje nam još 860 dinara.

Ukoliko odlučimo da se „počastimo“ mesom, to zadovoljstvo će nas koštati. Mleveno meso (mešavina junećeg i svinjskog), upakovano, koštaće nas čak 385 dinara za 450 grama. Ako odlučimo da uz meso uzmemo i povrće, te kupimo i 350 grama brokolija, koji će nas koštati 250 dinara, ostaje nam samo 225 dinara.

Za taj novac, naprimer, možemo da kupimo jednu veliku pavlaku, koja košta 105 dinara i kao alternativu slatkišima (za koje nećemo imati novca) možemo dodati kilogram banana, koji košta 120 dinara.

Dakle, jedan hleb niskog kvaliteta, litar mleka, 450 grama mlevenog mesa, 350 grama brokolija, jedna velika pavlaka i kilogram banana koštaju tačno – 1000 dinara.

Kilogram sira u Kraljevu 270 dinara, u Nišu čak 670 dinara

Udruženje za zaštitu potrošača skrenulo je pažnju na velike razlike u cenama od grada do grada. Prve sedmice u godini kilogram svinjskog mesa u prodavnicama u Srbiji koštao je od 420 dinara u Vranju do 620 dinara u Subotici i Sremskoj Mitrovici, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Kilogram juneće rozbratne se u Užicu i Valjevu prodavao početkom godine po ceni od 640 dinara, dok je u Beogradu bio čak 860 dinara.

Cena svežeg pilećeg mesa je na rafovima prodavnica imala manje oscilacije, te se kilogram prodavao u Valjevu za 220 dinara, u većini gradova cena mu je bila 300 dinara. Kilogram svežeg šarana je koštao prve nedelje januara od 380 u Vranju do 500 dinara, koliko je bio u Smederevu, Zrenjaninu, Kraljevu.

BONUS VIDEO: Zamrznute cene – Da li vlada štiti standard građana ili socijalni mir?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare