prijava za vakcinaciju
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Zdravstveni radnici i starija populacija kao prioriteti za primanje vakcine protiv koronavirusa, bilo je nešto o čemu su se saglasila većina stručnjaka kada je pripreman plan imunizacije. To su prioriteti i u plana koji je nedavno objavio Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut". Međutim, detaljnijim analiziranjem ovog dokumenta nailazi se na više nelogičnosti vidljivih laiku, a koje potvrđuju i ljudi iz struke.

Naime, plan Instituta “Batut” posle prve faze koja podrazumeva vakcinaciju zdravstvenih radnika i starijih sugrađana, detaljno razrađuje drugu fazu vakcinacije.

U toj fazi se posle starijih od 65 godina i osoba sa pridruženim bolestima, navode i zaposleni u ustanovama od značaja za funkcionisanje države.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Tu navode određene kategorije zaposlenih, mada nije uvek precizirano na koje se oblasti odnosi:

– zaposleni u službama od vitalnog značaja,  odnosno sa povišenim rizikom od prenosa bolesti ili koji ne mogu da obezbede fizičku distancu;
– oni koji rade u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, gde se kao rizičan navodi neposredni rad sa strankama ili rad na terenu,
– zaposleni  u komunalnim i javnim preduzećima;
– oni koji rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova i pravosuđu;
– zaposleni u preduzećima i ustanovama od posebnog značaja za funkcionisanje društva koje odredi Vlada Srbije
– zaposleni u obrazovanju u ustanovama sa većim rizikom od transmisije virusa, kao što su fakulteti i srednje škole
– zaposleni u predškolskim ustanovama

Posle ove druge faze, deo zaposlenih u prosveti, odnosno oni koji rade u osnovnim školama su tek u trećoj fazi vakcinacije.

Iz ovog rasporeda se, recimo vidi da prioritet nad zaposlenima u obrazovanju imaju recimo policajci, zaposleni u pravosuđu, javnim preduzećima, pa čak i radnici onih preduzeća koje kao od posebnog značaja odredi Vlada Srbije.

Radovanović: Prosvetari bi trebalo da budu među prioritetima

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da bi zaposleni u prosveti trebalo da budu među prioritetima u drugoj fazi vakcinacije.

„Zaposleni u prosveti trebalo bi da budu odmah iza zdravstveniih radnika. Njih bih uvek stavio da budu na listi prioriteta pre organa sile, policije i vojske, zato što su oni u stalnom kontaktu. Jeste da deca manje oboljevalju i da nisu tako prenosioci kao odrasli, ali bez obzara nastavnici su u kontaktu sa velikim brojem i jesu jedna od najugorženijih populacija“ ocenjuje Radovanović.

Njegov kolega epidemiolog Radmilo Petrović dodaje da odluke Kriznog štaba i Instituta “Batut” nisu uvek utemeljene samo na principima medicinske struke.

„Već smo videli da se te odluke ne donose i ne rukovode striktno medicinskim i epidemiološkim pravilima,  već se često vode nekim ekonomskim ili političkim principima. Uvek politika malo umeša prste u struku i malo promeni prvobitne predloge“ ističe Petrović.

On objašnjava da u svakom planu imunizacije posle rizičnih grupa idu tzv strategijske grupe, odnosno “oni delovi stanovništva koji moraju da se vakcinišu ne da bismo zaštitili njih već one sa kojima oni rade”.

„To su šalterski radnici, policajci i vatrogasci, oni od čijih aktivnosti zavisi funkcionisanje države, ali to mora jasno da precizira na koje se to tačno delove tih institucija odnosi“ ističe Petrović.

I prosvetari su iznenađeni gde su u planu imunizacije.

Prosvetari: Znamo mi da nas država ne voli

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenjuje da je nelogično da radnici u obrazovanju budu na kraju druge faze imunizacije, a deo njih tek u trećoj fazi.

Za nju su i prioriteti unutar samog obrazovanja čudni jer zaposleni na fakultetima i u srednjim školama, gde se nastava vrlo često odvija onlajn, imaju prioritet u odnosu na one koji rade u predškolskim ustanovama, gde su zaposleni u direktnom kontaktu sa decom.

„Sve je naopako. Najduže su ostali da rade one kolege koje rade sa predškolcima i oni koji rade sa đacima do četvrtog razreda.  Oni su sada na kraju druge faze, a deo i tek u trećoj fazi“ ističe ona.

Ona podseća da deca možda manje oboljevaju od korone, ali da je svakako prenose.

„Čini mi se da je plan napravljen prema prioritetima koga ova država voli, a koga ne. A zna se da ova država ne voli prosvetne radnike, jer nas ima puno i mi smo njoj uvek teret. Uvek se računa da smo mi samo oni koji troše novac, a ne oni koji i nešto privređuju“ zaključila je predstavnica prosvetnih radnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare