Foto: Sorbis / Shutterstock

Danas je Badnji dan, a sutra Božić, pa se zbog praznika menja i radno vreme mnogih prodavnica, tržnih centara, pijaca, uslužnih delatnosti... Ovo je detaljni vodič za radno vreme tokom praznika i sve ostalo što treba da znate.

Pijace

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Javno komunalno preduzeće Beogradske pijace saopštilo je da Zelene pijace na Božić 7. januara neće raditi.

Takođe, Pijace Zemun, Banovo brdo, Bele vode i Dušanovac 7. januara će raditi skraćeno od 06.00 do 14 časova. Otvoreni tržni centar – Novi Beograd (takozvani Buvljak) 7. januara neće raditi.

Pijaca Dušanovac prodaja iz vozila – neće biti realizovana 6. januara, dok će 7. januara ova pijaca raditi uobičajeno, od 19 do 6:00, prenosi Telegraf.

Pijaca cveća Krnjača – 7. januara neće raditi. Pijaca Palilula – 7. januara neće raditi.

Na Badnji dan, 6. januara pijaca Palilula radiće od 7:00 do 18 časova. Garaža na pijaci Palilula neće raditi 7. januara (subota), dok će 06. januara (petak) raditi do 19:00 časova.

Parking na pijaci Zemun 7. januara radiće od 24 sata. Garaža na pijaci Zeleni venac neće raditi 7. januara, dok će 6. januara raditi do 19 časova.

Parking na pijaci Dušanovac radiće 7. januara od 6:00 do 15 časova.

Tržni centri

Tržni centri biće zatvoreni na Božić, 7. januara, dok će na Badnji dan, odnosno 6. januara raditi do 18 časova. To je što se tiče prodavnica, dok će bioskopi u tržnim centrima raditi i na dan Božića i to uglavnom od 15 do 23 časa, a na Badnji dan od 11 do 16 časova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Već od nedelje, 8. januara, sve se vraća na uobičajeno radno vreme od 10 do 22, što se tiče prodavnica, a duže i za bioskope.

Supermarketi

Jogurt, prodavnica
Foto: Shutterstock

Što se tiče prehrambenih prodavnica, odnosno supermarketa, prema saopštenju Sekretarijata za privredu, 6. januara one moraju da rade do 18 sati, a na Božić, 7. januara mogu da zatvore sve svoje objekte.

To je ono što je po zakonu propisano, a tako će uglavnom i biti radno vreme u svim lancima velikih marketa

Benzinske stanice

Benzinska pumpa
Benzinska pumpa Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i na opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 00 do 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 časova, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Apoteke

jod
Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Na Badnji dan radno vreme apoteka u sastavu „Apoteka Beograd“ je do 18 časova, dok je 7. januar neradni dan. Ovo ne važi za dežurne apoteke.

Pošte

U petak, 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno – do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb, u „Zimskoj bajci“, 31. decembra radi od 12 do 19 časova. Na Božić, 7. januara, radiće samo dežurne pošte. Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošta na aerodromu Nikola Tesla, radiće neizmenjeno ceo dan, kao i pošte na gotovo svim graničnim prelazima.

Parking

Parking u zoniranim delovima grada nećete morati da platite 7. januara. Tog dana, kako je saopšteno iz JKP „Parking servis“, biće zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate. Osim toga, u petak, 6. januara, poslovnice korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.