Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Srbiju od petka očekuje novi režim funkcionisanja s obzirom da bi tada trebalo da na snagu stupe nove mere u borbi protiv širenja koronavirusa. Reč je o dodatnom ograničavanju radnog vremena pojedinih objekata, pa će tako novo radno vreme  imati ugostiteljski objekti, restorani, kafići, kozmetički i frizerski saloni, kao i bazeni i teretane. 

Predlog novih ograničenja rada raznih prodajnih i uslužnih objekata, koji bi u četvrtak trebalo da odobri Vlada Srbije, izgleda ovako:

Ugostiteljski objekti 

Restorani, kafići, barovi i klubovi radnim danom mogu da rade do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade – za njih je propisana potpuna zabrana rada od petka u 17 do ponedeljka u pet ujutro.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prodavnice prehrambenih proizvoda

Prodavnice prehrambene robe mogu da rade svaki dan do 21 sat, uključujući i vikend – u njihovom radu nije došlo do ograničenja u odnosu na ranije izrečene mere.

Apoteke, benzinske pumpe i dostava non stop

Bez ograničenja sedam dana u nedelji mogu i dalje da rade apoteke, benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane.

 

Tržni centri i ostale prodavnice 

Tržni centri, sve prodavnice, izuzev prodavnica prehrambenih proizvoda,  kao i knjižare mogu radnim danima da budu otvoreni do 17 časova, dok preko vikenda moraju da budu zatvoreni od  petka u 17 sati do ponedeljka u pet ujutro. Kod ove kategorije objekata je došlo do dodatnog ograničavanja jer su tržni centri do sada mogli da rade do 18 sati, a prodavnice i butici koji se nalaze van tržnih cenatra kao zasebni lokali mogle su da rade do 21 sat.

Kozmetički i frizerski saloni

Kozmetnički i frizerski saloni, saloni lepote takođe mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom moraju da budu zatvoreni. I njima je ovim merama dodatno ograničen rad pošto su do sada mogli da rade do 21 sat.

Teretane i bazeni

Foto:Shutterstock

Fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, dok vikendom moraju da budu zatvoreni. I u ovoj kategoriji objekata pooštrene su mere jer do sada nije bilo konkrentih ograničenja, mada je u nekim gradovima njihov rad bio ograničen do 21 čas.

Kladionice 

Radno vreme se skraćuje i kladionicama, pa tako sada mogu da rade od 17 časova, dok vikendom moraju da budu zatvorene.

Pozorišta i bioskopi

Pozorišta i bioskopi mogu da rade svaki dan do 17 sati, uključujući i vikend. Ovim je ustanovama kulture skraćeno radno vreme za sat vremena jer su do sada mogli da rade do 18 sati časova.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bioskopi koji se nalaze u tržnim centrima moraju radno vreme da usklade sa ograničenjem koja se odnosi na rad tih prostora. Inače, sinpleksi su još prošle nedelje prestali da rade radnim danom, a sada u tržnim centrima više nema rada ni vikendom.

Pijace 

Pijace će, kako propisuje novi set mera, moći radnim danima da rade reglularno, dok im je vikendom radno vreme ograničeno od 6 sati ujutru do 15 časova.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (7)