Predrag Kon
Predrag Kon Foto:FoNet/Milica Vučković

Nismo navikli da čujemo istinu, posebno ne od članova Kriznog štaba i njihovog najistaknutijeg predstavnika, epidemiologa doktora Predraga Kona. Kada se u javnosti raspravljalo o epidemiološkim merama i sve većem broju zaraženih i umrlih u bolnicama, zdravstvene vlasti u Srbiji nemo su pratile situaciju, bez ideje i ponude rešenja. A onda se oglasio doktor Kon i saopštio nam nešto što svi mi već odavno znamo. Ovog puta rekao je istinu: “U Srbiji na svakih 10 minuta jedna osoba umre od korone, što je 2,5 puta više od zvanično preminulih”.

Pišu Ana Vušović Marković i Bojana Milovanović

Pored svih upozorenja lekara, koji nisu u Kriznom štabu, a svakodnevno se suočavaju sa smrtnošću svojih pacijenata, i pored činjenice da znamo da je nedavno za 24 sata u samo jednoj maloj bolnici u Srbiji, čak 10 ljudi umrlo od korone, zdravstvene vlasti su negirale ili ćutale na apele javnosti. Onda je dr Kon odlučio da kaže istinu, da se složi sa kolegama. Da li ovim putem želi da izbegne deo krivice za zaražene i umrle, ili je zaista tek pre neki dan sagledao pravu statistiku i odlučio da je javno saopšti, ostaje da vidimo.

“Jedino zapanjujuće u celoj ovoj priči je što je Kon konačno rekao istinu. Ipak, loše po njega je što za tu istinu znamo još od početka epidemije, samo niko nije želeo zvanično da je potvrdi. Kon je međutim na mestu, sa kojeg je mogao nešto da učini po pitanju smrtnosti građana, a nije. Zašto? Da li ovo znači da nam ranije nije govorio istinu, i zašto? Jer on je čovek koji zna sva pravila statistike i kako se izračunava stvarni broj umrlih. Situacija u kojoj 50 ljudi dnevno umire od korone u Srbiji, apslutno nije tačna, jer svi znamo da ih je mnogo više” kaže za “Novu” prim. dr Verica Lela Ilić, epidemiolog i član grupe “Ujedinjeni protiv kovida”.

Ovom izjavom Kon je, smatra dr Ilić, odlučio da promeni stranu sedeći u Kriznom štabu, ili se samo preventivno štiti.

„Mene zanima, kako i dalje može da sedi u Kriznom štabu koji saopštava neistine i koji je svojim nečinjenjem napravio epidemiološku situaciju katastrofalnom. Mislim da Kon pokušava da ne bude taj, koji će da odgovara za broj umrlih u Srbiji, pa sad želi da nam pokaže kako je on pošten”.

Krizni štab je od strane kolega lekara, mnogo ranije upozoravan sa statističkim dokumentima, o trostruko većem broju umrlih.

„Svi smo ovo predviđali, a kada smo upozoravali članove Kriznog štaba, rekli bi nam da su doneli protivepidemijske mere. Te njihove mere su sramne jer ništa nisu uradili kako bi smanjili crne brojke, za koje su sve vreme znali, samo je Kon, iz nekog razloga, sad odlučio da sam izađe i saopšti ih” kaže prim. dr Ilić.

Naime, doktor Kon istakao je da nema sumnje da je trenutna epidemijska situacija vanredna i da prema zvaničnim podacima imamo na svakih 27 minuta jedan smrtni slučaj povezan sa kovidom, ali da „objektivno na svakih 10 minuta imamo smrtni slučaj povezan sa epidemijom.”

Međutim, on je naveo i da nema jedinstvenog kriterijuma prema kojem se rade registracije bolesti.
“Vrlo verovatno da u Srbiji trenutno na svakih 10 minuta umire jedna osoba, to je dva i po puta više od registrovanog broja. Ako se kaže da smo najgori u svetu, a koriste se podaci koji se potpuno različito vode u različitim delovima sveta, ili ćemo svuda prikazivati višak smrtnosti ili zvanične podatke. To je statistička manipulacija i težak bezobrazluk, a pogotovo što dolazi od onih koji vrlo dobro znaju šta rade, ne radi se o informatičarima, već o ljudima koji objavljuju različite gluposti“, rekao je Kon.
Međutim, pre nešto više od godinu dana, upravo su mu informatičari bili krivi za lažne brojeve o smrtnosti usled koronavirusa.
Nakon što su u junu 2020. godine novinari BIRN-a uzdrmali javnost u Srbiji, podacima po kojima je broj preminulih i zaraženih koronavirusom u našoj zemlji značajno veći od zvaničnog, tek 30. septembra iste godine, oglasio se i Kon.

On je tada izjavio, da je prema njegovom istraživanju, na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, a kao krivca je naveo informacioni sistem.

„Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj sistem u jednom periodu nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto – dakle negde od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se videlo da postoji razlika između onoga što mi na nivou Beograda utvrđujemo kao slučajeve i, posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period“, rekao je tada Kon.

Nova.rs je pitala i Konove kolege iz Kriznog štaba o tome da li raspolažu sličnim podacima i statistikom o broju umrlih. Odgovor nismo dobili od Darije Kisić Tepavčević, Mirsada Đerleka,Branislava Tiodorovića, direktorku “Batuta” Tanju Jovanović – do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Jedino nam se javila virusološkinja Tanja Jovanović koja nam je rekla da ona ne raspolaže bilo kakvim drugačijim podacima od onih koji se zvanično saopštavaju.

Samo Krizni štab raspolaže svm podacima

Podsetimo, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac Predrag Delić je u septembru 2020. izjavio da su u pogledu broja preminulih, od prvog dana pandemije postojale sumnje.
“Ipak, nije bilo dokaza, budući da jedino Krizni štab raspolaže podacima svih 25 instituta i zavoda koji pokrivaju celu Srbiju. Međutim, na osnovu površnog uvida u izveštaje sa terena, bilo je izvesno da postoji nesklad između stvarnog stanja i onog što je prezentovano javnosti. Sada je na svima njima da objasne zbog čega je tako bilo“, rekao je tada dr Delić.

Konova ostavka na Fejsbuku 2020.

Svi se sećamo aprila 2020. godine, kada je u sred pandemijskog horora u Srbiji, epidemiolog dr Predrag Kon podneo ostavku u Kriznom štabu, a prethodno je najavio preko poruke na Fejsbuku.
On je tada napisao da je vreme da se povuče i “prepusti boljima da vode pandemiju”.

„Neprekidno pratim sve misleće ljude i kako se sav gnev umesto na situaciju i sam virus, okrenuo prema meni i stručnom timu, vreme je da se sklonim“, napisao je tada Kon.
Poznato je da su tada predsednik Srbije Aleksandar Vučič i premijerka Ana Brnabić, ubeđivali Kona da ne napušta funkciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)