Branko Ružić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je neopozivu ostavku pre tačno dve nedelje, zbog tragedije koja se desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Zvaničnu ostavku poslao je premijerki Ani Brnabić, ali ona i dalje nije konstatovana, niti se zna kada će biti izabran novi ministar prosvete i ko bi mogao doći na tu funkciju.

Prema Zakonu o vladi, ministar može podneti ostavku, koju upućuje predsedniku Vlade, a koju predsednik Vlade prosleđuje predsedniku Narodne skupštine.

„Narodna skupština na prvoj narednoj sednici bez rasprave prima k znanju da je ministar podneo ostavku i time mu prestaje mandat. Ministar može obrazložiti ostavku u Narodnoj skupštini“, navodi se u zakonu.

Dodaje se i da je ministar koji je podneo ostavku dužan da vrši tekuće poslove dok mu ne prestane mandat.

Pri tome on ne može donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora“, navodi se u Zakonu o vladi.

Na sajtu Skupštine Srbije, među aktima koji su u proceduri, ne nalazi se ostavka ministra Ružića, kao ni na dnevnom redu sednice koja se nastavlja u utorak 23. maja.

U vladi i Ministarstvu nismo uspeli da saznamo kada će to doći na dnevni red i Srbija dobiti novog ministra.

Jedino što kažu nezvanično za portal N1 jeste da se Ružić i dalje obavlja tu funkciju dok mu se ostavka zvanično ne konstatuje.

Imajući u vidu da je nakon izbora ovo ministarstvo pripalo SPS, portal N1 pitao je i predsednika te partije Ivicu Dačića, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić podneo je 7. maja ostavku u Vladi Srbije, a u tekstu ostavke obrazložio je svoju odluku premijerki Srbije Ani Brnabić.

„Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu – nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosveti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji“, naveo je Ružić u tekstu ostavke.

BONUS VIDEO: „Ja sam kriv“: Nastavnik informatike otvorio dušu i poslao poruku zbog koje bi ministar Branko Ružić morao da se postidi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar