Foto: promo

Svakog ponedeljka podgoričke Vijesti, sarajevsko Oslobođenje, zagrebački Večernji list i Danas objavljivaće zajedničke tekstove nastale u produkciji ove četiri redakcije.

Već u ponedeljak 17. oktobra redakcije ova četiri medija objaviće prvi zajednički tekst u kojem će se moći pročitati kakva je situacija u obrazovanju kad su u pitanju polni i rodni identitet, koliko je ova tema zastupljena u udžbenica i na koji način predstavljena učenicima, piše Danas.

Osnovna ideja je da se čitaocima ponudi kompletna regionalna slika, sa svim sličnostima i razlikama, najvažnijih pitanja koja se prelamaju u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

Foto: Danas

Novinari će obrađivati najaktuelnije teme koje su prisutne u praksi naših država i predstaviti načine pristupa, odnosa i rešavanja konkretnih problema u svakoj sredini.

Uporedni podaci pomoći će da čitaoci, uvereni smo, mnoge probleme, pojave, događaje, sagledaju u širem, regionalnom kontekstu i da kroz pregled prakse u regionu steknu pravi utisak o dometima, vrlinama ili manama ponuđenih rešenja u svojim sredinama.

„Nepokolebljivo verujem da su mediji bolji deo naših društava i našu saradnju doživljavam kao priliku da to i pokažemo. Potpuno sam sigurna da zajedničkim snagama možemo rasvetliti boljke, ali i trasirati puteve rešenja. Za Bosnu i Hercegovinu to je posebno važno, s obzirom da je naša zemlja – hteo to neko priznati ili ne – posebno osetljiva na zbivanja u susedstvu, a informacije iz prve ruke su uvijek najpoželjnije“, ističe Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica sarajevskog Oslobođenja.

I u Večernjem listu smatraju veoma korisnom ovu ideju i veruju da se na ovaj način može doći do boljih rešenja.

„Danas zbilja nitko nema potrebe izmišljati toplu vodu kao što političari u našim državama obožavaju činiti, za mnoga rešenja dovoljno bi bilo pogledati kako je sused rešio problem i primeniti već ono što dokazano funkcioniše. U biografiji jedne Angele Merkel fascinira da prvo što je učinila kada je postala premijerka jest da je svog šefa ureda poslala nedelju dana u ured britanskog kolege Gordona Brauna da vidi kako se uspešno vodi ured premijera jer nigde ne postoje uputstva za taj posao. Zato smo mi ovdje kao mediji da budemo ispravan primer u našim državama i pokažemo što se dobro napravilo, a koje rešenje je loše, te nam je posebno drago što je Večernji list deo ove priče uz Danas, Oslobođenje i Vijesti“, objašnjava Dario Markaš, zamenik glavnog urednika Večernjeg lista.

Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik podgoričkih Vijesti, smatra da su sve zemlje bivše Jugoslavije deo sistema spojenih sudova.

„Krhke javne institucije osjetljive na različite uticaje su samo jedna od zajedničkih stvari. Ti uticaji, naročito oni najsnažniji svakako ne prepoznaju granice, a ova saradnja će pokazati i dokazati koliko su sudbine građana četiri države usko povezane i radujemo se što ćemo ponuditi novu perspektivu o brojnim pitanjima“, ističe Kosović.

***

BONUS VIDEO: I škole na udaru stranačkih kadrova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar