Elektroautobusi
Elektroautobusi Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Novih osam eko autobusa na liniji Eko 2 počelo je da saobraća u Beogradu u ponedeljak. U pitanju su autobusi na struju koji se pune na početnoj stanici u Beogradu na vodi, kod tržnog centra Galerija, kao i na poslednjoj stanici na Dorćolu, kod bazena Milan Gale Muškatirović.

Kada se napune, imaju autonomiju od dva sata, nakon čega se ponovo dopunjavaju. Red vožnje je na svakih 10 minuta radnim danima do 23h uveče, a vikendom na svakih 15 minuta, prenosi N1.

PROČITAJTE JOŠ

Grad je nabavio 10 autobusa, osam je pušteno u saobraćaj, dok su dva u rezervi, rekao je za N1 Miloš Vučković iz udruženja „Ne damo trolu 28“.

„Eko linija kreće iz Beograda na vodi, ide do Savskog trga, zatim Slavija, pa onda kao i trola 29 duž Kralja Milana, preko Trga Republike do Studentskog trga. Dalje produžava Uzun Mirkovom do Kalemegdana i spušta se na 25. maj, gde je okretnica 79. Ova linija poboljšaće javni prevoz u Beogradu, ali postavlja se pitanje da li će to uticati na skraćivanje linija trola, jer su već skraćene linije 19, 21, 22 koje su išle do Studentskog trga, a sada idu do Slavije“ rekao je Vučković.

Strategija grada nije da sva vozila budu električna, ovo su na neki način eksperimentalna vozila, jer grad zapravo ima strategiju i da kupuje autobuse na gas, tvrdi Vučković.

„Najave iz grada su, ako se ne varam, da će 20 ili 25 autobusa na struju biti nabavljeno svake godine, ali najavljeno je i da će biti nabavljeno i 80 trolejbusa od kojih će 60 biti solo, a 20 zglobnih, a poslednja nabavka trolejbusa je bila 2010. godine i na ivici su svoje ekspolatacije“ rekao je Vučković.

BONUS VIDEO: Snimci dronom – nova beogradska autobuska stanica decembar 2021.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare