autobus gužva
Foto: Privatna arhiva

Nakon što su fotografije krcatog autobusa obišle Srbiju, Nova.rs je razgovarala sa prevoznicima sa pitanjem - šta nije u redu sa ovim nivoom popunjenosti kapaciteta? Objasnili su nam da se mere poštuju, ali da nije uvek lako izaći na kraj sa putnicima.

Iz prevozničkih firmi „Unakop“ i „Kanis“ poručuju da su maske obavezne u njihovim autobusima, ali i to da je svako sedište na raspolaganju putnicama.

Direktor firme “Kanis” iz Leskovca Dejan Savić rekao je za Nova.rs da se ovaj prevoznik ponaša u skladu sa zakonskim odredbama, te da se poštuju sve propisane mere.

“Sve je u skladu sa zakonom. Svi putnici moraju da nose maske, a ubacili smo I dezinfekciona sredstva u naše autobuse. Svaki autobus mora da ima to, a nakon svake ture do Beograda naš autobus ide na dezinfekciju”, priča za Nova.rs Savić.

Na naše pitanje da li je svako sedište u upotrebi, ili se koristi mesto razmaka, direktor Kanisa kaže da je to bilo u početku, ali da se sada svako koristi.

“Ne, ne, svako mesto je u upotrebi, ali mere se poštuju na drugi način, već sam pričao o maskama. Takođe, ukoliko neko od putnika nema masku, autobus neće krenuti. Jednostavno to ne dozvoljavamo. Čak i sada u prazničnom periodu, kada je saobraćaj intenziviran, nemamo problema oko poštovanja epidemioloških mera”, zaključio je Savić.

Iz firme “Unakop” poručuju za Nova.rs da se mere poštuju, ali da nije uvek lako izaći na kraj sa putnicima.

“Mi koliko možemo poštujemo mere, lepimo nalepnice i obaveštenja da se nose maske I poštuju mere. Na našim vratima stoji obaveštenje da moraju da nose maske, ali znate, ne možemo mi da se bijemo sa njima. Na početku pandemije, putnici su bili jako besni, svađali su se sa vozačima, ali sada je takvih situacija sve manje”, kaže službenica “Unakopa” koja želi da ostane anonimna.

GSP, autobus, gradski prevoz, javni prevoz, gužva, maska, maske
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona dodaje da se vozači dugo nisu žalili na to da li putnici poštuju mere I dodaje da misli da je organizacija mesta u prevozu ista kao u gradskom linijskom.

“Nisam sigurna ali mislim da je situacija ista kao u gradskom prevozu. Dakle, praktično svako mesto je u upotrebi, naravno, u skladu sa epidemiološkim merama“, zaključIla je službenica.

Portal Nova.rs kontaktirao je još desetak autobuskih prevoznika širom zemlje, ali neki od njih nisu odgovarali na naše pozive, dok su drugi prebacivali odgovornost na druge službenike u firmi koji, gle čuda, nisu odgovorili na naše pitanje.

Redakciji Nova.rs u četvrtak ujutru javila se naša čitateljka koja je poslala fotografiju iz jednog međugradskog autobusa u našoj zemlji na kojoj se vidi da često u praksi mere protiv širenja korone apsolutno ne postoje.

Na fotografii se vidi krcat autobus, a prema rečima naše čitateljke, najmanje polovina putnika nije nosila maske protiv koronavirusa, a desetak ljudi stoji jer nema mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare