Foto:M. M./ATAImages.

Naslednici kojima je restitucijom vraćena Moderna garaža u Ulici majke Jevrosime, u kojoj se doskora nalazio Muzej automobila, kažu da taj objekat ne­će pro­da­ti ni ru­ši­ti da bi na tom me­stu bi­la sa­gra­đe­na vi­še­sprat­ni­ca.

„Ta­kvu ide­ju ni­ka­da ni­smo ima­li. Ušli smo u po­sed ovog objek­ta i pla­ni­ra­mo da ga iz­da­je­mo kao ga­ra­žu. Od 2017. go­di­ne, ka­da je re­še­nje o vra­ća­nju Mo­der­ne ga­ra­že na­ma po­sta­lo pra­vo­sna­žno, pla­ća­mo ogro­man po­rez na imo­vi­nu“, objašnjava za „Politiku“ Ne­na­d Ni­ko­li­ć, jed­an od če­ti­ri na­sled­ni­ka ko­jem je ovaj obje­kat vra­ćen.

Nikolić dodaje i da su osnivačima Muzeja automobila ponudili da kupe ovaj objekat za 2,95 miliona evra, kolika je njegova poreska vrednost.

PROČITAJTE JOŠ

„Ali od Gra­da ni­ka­da ni­smo do­bi­li od­go­vor da li že­li da ku­pi ili ne Mo­der­nu ga­ra­žu. Mu­zej auto­mo­bi­la za sve ove go­di­ne ni­je nam pla­ćao za­kup. Tra­ži­li smo da nas grad oslo­bo­di pla­ća­nja po­re­za na imo­vi­nu jer je Mo­der­na ga­ra­ža ko­ri­šće­na za neprofit­nu de­lat­nost, ali ni to se ni­je de­si­lo“, ob­ja­šnja­va Ni­ko­lić.

Advo­ka­ti­ca na­sled­ni­ka zda­nja u cen­tru gra­da Mar­ja­na Maj­sto­ro­vić rekla je za „Politiku“ da su nje­ni kli­jen­ti zbog tro­ško­va na ime poreza na imo­vi­nu do­ve­de­ni na rub eg­zi­sten­ci­je.

N1 podseća da je iz prostora Moderne garaže, prošle nedelje  prinudno iseljen Muzej automobila – zbirka oldtajmera Bratislava Petkovića, nekadašnjeg ministra kulture, koji je preminuo 2021. godine.

Foto:M. M./ATAImages.

Muzej se u tom prostoru nalazio od 1994. godine, a Skupština grada nije obezbedila alternativni prostor, nakon što je zgrada u procesu restitucije vraćena starim vlasnicima.

U petak je, na sastanku ministarke kulture Maje Gojković sa direktorom Muzeja automobila Bogdanom Petkovićem i naslednicima, kao i direktorom Muzeja nauke i tehnike Zoranom Levićem, dogovoreno da Muzej automobila postane zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike.

Kako je tom prilikom saopšteno, ministarka kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike u bliskoj saradnji radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku.

BONUS VIDEO Muzej automobila u Beogradu, zbirka Bratislava Petkovića, prinudno iseljen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar