Foto:EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

Užički odbor Stranke slobode i pravde zahteva (SSP) upitao je nadležne organe lokalne samouprave da koliko je novca uplaćeno u proteklih pet godina JKP-u "Naš dom" Požega za zbrinjavanje pasa lutalica i koliko je plaćeno građanima za ujede pasa lutalica.

„Podaci koje smo dobili o načinu ‘zbrinjavanja’ pasa u navedenom javnom preduzeću, u protekloj godini su šokantni i najbolje govore sami za sebe. Tokom 2022. godine uhvaćeno je 536 pasa, vakcinisano, sterilisano i čipovano sedam, udomljeno sedam, vraćenih nije bilo, uginulih 82, a uspavano je 419“, rekla je Katarina Mićunović, predsednica IO Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Užice.

Ona je navela da se u tom „‘prihvatilištu’ za pse eutanazije vrše ubrizgavanjem otrova T61 direktno u pluća, o čemu su već svedočili bivši radnici i aktivisti udruženja za zaštitu životinja“.

„Na osnovu navedenog, pitamo nadležne Grada Užica da li ovo mučilište za životinje u kome ne važe nikakva pravila, empatija ili zakoni o dobrobiti životinja, treba da plaćaju građani Užica iz svog džepa i na svoju sramotu. Užice kao centar Zlatiborskog okruga, trebalo je odavno da ima svoje, moderno prihvatilište i azil za napuštene pse i ovom prilikom pokrećemo tu inicijativu, uz napomenu da u funkcionisanje azila moraju biti uključeni predstavnici lokalanih udruženja za zaštitu životinja, udruženja ljubitelja pasa i pojedinci, koji mogu da doprinesu svojm znanjem, iskustvom i entuzijazmom“, rekla je ona.

Dodala je da budući užički azil može da postane „odličan primer ne samo kroz adekvatno zbrinjavanje, već i kroz kampanje udomljavanja, sterilizacije ili odgovornog vlasništva, kao i rada na socijalizaciji i animaciji uz uključenje šire zajednice“.

„Novca u budžetu ima, a dopunska sredstva će se ostvariti i uštedom i raskidom saradnje sa ozloglašenim JKP ‘Naš dom’ iz Požege kao i smanjenjem plaćenih nadoknada za ujede pasa lutalica. S druge strane pomoć se može dobiti i kroz inostrane fondove. Postavljamo pitanje takođe šta se desilo sa 1.378.145,00 evra dobijenih od EU, za kampanju za ‘Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja’, koju je trebalo da sprovodi Uprava za veterinu, jer po stanju u prihvatilištima, ne vidimo da se novac namenski troši, niti su građani o kampanji obavešteni. Odgovor je više nego jasan, ova vlast sa svojim nestručnim i nemotivisanim kadrovima nije sposobna da reši bilo kakav problem, država je pretvorena u mučilište kako za ljude tako i za životinje i svi problemi su prepušteni stihiji i savesti pojedinca, bez ikakvih drugih pravila, protokola ili zakona“, rekla je Mićunović.

***

BONUS VIDEO – Reporterka televizije Nova S ispred prihvatilišta za pse u Boru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare