Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Srpsko lekarsko društvo u današnjem saopštenju konstatuje da je Srbija propustila istorijsku priliku da, kao zemlja koja je prva obezbedila dovoljno efikasnih vakcina, brzo i masovno vakciniše većinu stanovništva i podigne kolektivni imubnitet, i podseća da je nekoliko puta slalo „Apele za vakcinaciju“ koji su dobrim delom ignorisani i od medija (čast izuzecima) i od „nadležnih“ organa.

„Sa velikim žaljenjem konstatujemo da smo propustili istorijsku priliku da, kao zemlja koja je prva obezbedila dovoljno dokazano efikasnih vakcina, brzo i masovno vakcinišemo veliku većinu stanovništva i postignemo kolektivni imunitet.
Cenimo da je to velikim delom „zasluga“ tradicionalno sumnjičavog dela stanovništva prema svemu što mu se preporučuje i savetuje, verovanja da „mene i moje neće pogoditi“, da se zaražavanje i umiranje dešava nekom drugom, zatim delovanja antivakcinalista, među kojima na veliku žalost ima i lekara, koji bez ikakvih dokaza zbunjuju stanovništvo i drskosti i osionosti izvesnih društvenih grupa koje „znaju da virus ne postoji“, da je to samo „ujdurma dela lekara koji su u sprezi sa farmaceutskom mafijom“, itd, itd.

Zahvaljujući svemu tome, umesto da smo najbolji, sada smo među najgorim, ako ne i najgori u Evropi a možda u svetu po broju novozaraženih na milion stanovnika. Svaki dan umre po nekoliko desetina ljudi a stvarni broj je najverovatnije značajno veći, bolnice su prepune, pacijenti koji boluju od drugih bolesti su velike žrtve takvog stanja, normalno funkcionisanje zdravstvene službe je teško poremećeno, zdravstveni radnici su potpuno iscrpljeni i zbunjeni da više ne znaju šta da rade i kako da se ponašaju, privredni tokovi su poremećeni, prosveta je postala karikatura normalnog stanja, kulturni i svaki drugi život je poremećen.

Prvih meseci epidemije aplaudiralo se zdravstvenim radnicima na požrtvovanom radu. Sada, posle skoro dve godine iscrpljujućeg rada u uslovima pandemije, došli smo dotle da „anonimne grupe“ ispred kuća u kojima žive epidemiolozi „kriznog štaba“ demonstriraju, najbezočnije vređaju najpogrdnijim imenima („Mengele“, „Ustaša“, i sl.), jer stalno apeluju da se stanovništvo vakciniše, jer im „uvode restrikcije“, a da pritom, po tumačenju pravnika, tu „nema elemenata krivičnog dela“, da je to maltene „demokratsko pravo građana“, što, ako je to tačno, po našem uverenju pokazuje da nešto ozbiljno nije u redu sa tzv. „demokratijom“ koju nam silom nameću oni koje decenijama bezuspešno molimo da nas prime u svoje redove.

U takvoj morbidnoj atmosferi nije čudo da se na ekipe hitne pomoći potežu noževi, jer ih pozivaju da stave maske dok ne obave preglede i ukažu im pomoć. Neće biti neobično da ih uskoro za takve „zločine“ počnu ubijati. Srpsko lekarsko društvo najoštrije osuđuje sva takva ponašanja i poziva državne organe da tome energično stanu na put.

BONUS VIDEO: Batajnica – borba za svaki dah

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar