Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Oko 200 srpskih studenata koji se školuju u Rusiji, jednom od žarišta koronavirusa, duže od mesec dana čekaju na pomoć kako bi se vratili u domovinu gde je situacija znatno bezbednija. I pored brojnih apela, kažu, rešenja nema, a jedan humanitarni let bi rešio sve muke. Nadležni poručuju - Krizni štab je odlučio da se više ne vrši besplatna repartijacija i sada sve zavisi od više faktora.

Više od osam hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno – statistika Rusije među najgorima je u svetu, a situacija se pogrošava. Za to vreme, studenti iz Srbije čekaju pomoć i povratak kući.

„Mnogi žive u domovima u kojima higijena nije baš na zavidnom nivou, tako da je u mnogima od njih prisutan virus, zaključani su, a naši studenti su ostali zarobljeni u njima. Onima koji žive na višim spratovima konopcima dostavljaju hranu jer im je zabranjeno da silaze. Takođe, imamo primere naših studenata koji su bez mogućnosti da podignu novac i polako, ali sigurno ostaju bez primanja“, objašnjava studentkinja Isidora Toković.

Država je sa ambasadom organizovala do sada tri humanitarna leta. Međutim, neki nisu shvatali razmere pandemije, jer je u najvećoj zemlji sveta reakcija kasnila, a deo njih univerziteti su uslovljavali da prisustvuju nastavi, pa se nisu prijavili odmah na početku. Toković je to uradila u aprilu.

„Očekivala sam da će, kako nam je bilo rečeno, već početkom maja biti jedan let. Međutim, od tog leta, kao što znate, nije bilo ništa. Tako da, mogu da kažem da se mnogi od nas već mesec, mesec i po dana uzaludno trude da se taj let realizuje. Ceo naš trud zapravo se svodi na to da mi pišemo ambasadi, ambsada se poziva na Vladu“, dodaje ona.

Pitanje je da li će pomoć uopšte doći, s obzirom na to da je Srbija prestala da šalje humanitarne letove polovinom ovog meseca U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da su upoznati sa situacijom.

„Ministarstvo spoljnih poslova je sugerisalo avio kompaniji Er Srbija da organizuje čarter let na relaciji Beograd-Moskva-Beograd. O mogućnosti realizacije takvog leta, pored odluke avio kompanije, potrebno je odobrenje ruskih nadležnih organa, a imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Ruskoj Federaciji, te u vezi sa tim restriktivni režim avio saobraćaja“, navelo je ministarstvo.

Toković napominje da su studenti zahvalni za dosadašnju saradnju sa ambasadom i da razumeju da nije sve do nje. Zato poziva državu da se aktivnije uključi u rešavanje problema, pogotovo jer su, kako kaže, studenti u vreme kada je u Srbiji bilo teško ispoštovali njene preporuke i ostali u inostranstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar