Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Predstavnici vojnih i civilnih zdravstvenih institucija u Srbiji i članovi medicinskog tima Oružanih snaga Rusije angažovanih u Srbiji na sprečavanju širenja infekcije korona virusom, razgovarali su danas putem video linka sa članovima ruskih medicinskih timova angažovanih u Rusiji i Italiji.

Konferenciji su prisustvovali koordinator Tima za medicinsku saradnju sa Oružanim snagama Rusije brigadni general Dragan Dinčić, glavni lekar medicinske službe Oružanih snaga Rusije angažovane u Srbiji pukovnik Rustam Aminjev, predstavnici vojnog zdravstva, Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije i Instituta „Batut“.

Teme današnjih razgovora bile su iskustvo i utisci tokom sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, kao i medjusobna saradnja.

General Dragan Dinčić zahvalio je predstavnicima Oružanih snaga Ruske Federacije što su u ovim teškim vremenima došli u Srbiju da pomognu.

„Veoma nam je značajna pomoć u epidemiološkom smislu, kao i pomoć u dezinfekciji brojnih objekata. Ruski ekspertski timovi, tokom 18 dana od kada su u Srbiji, dezinfikovali su pola miliona kvadratnih metara prostora u našoj zemlji, oko 65 različitih objekata, od čega najviše kovid bolnica“, naveo je Dinčić.

On je dodao da ta video konferencija značajno pomogla u razrešenju brojnih pitanja, jer su se „u više stručnih pitanja mišljenja podudarala, ali je bilo i nedoumica“.

Pukovnik Rustam Aminjev naglasio je da su medicinski stručnjaci i grupe lekara bile u svim delovima Srbije, kao i da su posetili brojne bolnice, medicinske ustanove i domove zdravlja uključene u lečenje infekcije koronavirusom.

„Lekari su učestvovali u dijagnostici i zbrinjavanju pacijenata u najtežem stadijumu, koji su na respiratorima, a epidemiolozi su učestvovali u organizaciji antiepidemijskih mera u kovid bolnicama. Siguran sam da je njihovo znanje bilo korisno“, kazao je Aminjev.

Ruski lekarski timovi u Srbiji su tokom aprila obavljali analizu epidemiološkog stanja i konsultacije sa srpskim kolegama radi detaljnog upoznavanja sa zdravstvenom situacijom, a potom su pružali i medicinsku pomoć obolelim od korona virusa.

Oni su imali 103 različite posete, dali svoje ekspertize i pomagali srpskim lekarima u radu.

Ruski vojni stručnjaci radili su podeljeni u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar