Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Klimatolog Vladimir Đurđević, komentarišući da je 2023. do sada najtoplija godina od kada se temperatura na planeti meri, dok je septembar zabeležen kao najtopliji mesec, kaže da kada se o Srbiji radi, ovo je bio treći najtopliji septembar od kada se vrše merenja, ali u nekim gradovima severno od Save i Dunava bio je najtopliji, navodeći kao primer Kikindu i Zrenjanin gde je bilo 29 dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom višom od 25 stepeni.

„Mi to u klimatologiji zovemo letnji dan, zato što nam intuitivno deluje kao da je leto iako možda nije tako“, dodaje za N1.

Ističe da su mnogi rekordi probijeni u Srbiji koji su bili stari 70-80 godina, i kada se radi o maksimalnoj i minimalnoj i srednjoj temperaturi.

Kaže da će klimatski ekstremi biti naša realnost u narednim godinama, kao i da možemo da očekujemo toplija leta, odnosno da će sva godišnja doba biti toplija.

Smatra da će ova godina svakako biti najtoplija do sada, i da je moguće da to bude narušeno samo „ako do kraja godine budemo imali neko mini ledeno doba na celoj planeti“.

Vladimir Đurđević Foto:N1

Podseća da se emisija gasova staklene bašte ne smanjuje, već imamo sve više njih.

On u Danu uživo na TV N1 najavljuje od ponedeljka osetno hladnije vreme, što će potrajati dve sedmice, nakon čega bi trebalo da se vratimo u topliji režim.

„Najviše šanse su da ćemo imati zimu topliju od proseka, što ne znači da neće biti hladnih perioda i snega“, prognozira.

Dodaje da nas u budućnosti najverovatnije neće čekati mnogo snega, pogotovu ne kao osamdesetih, i ako ga bude, najverovatnije se neće dugo zadržavati.

Ističe da je planeta u fazi intenzivnih klimatskih promena, a one će se još ubrzati u budućnosti.

Kada se radi o superćelijskim olujama, poput onih koje smo imali letos, navodi da ih nažalost možemo i dalje očekivati, „možda ne svake godine, ali ćemo svakako videti i jače nego ovog leta, jer je planeta sve toplija, kada je planeta toplija u vazduhu imate sedam posto više vodene pare, a ona je pogonsko gorivo da oluje nastanu brže, da razviju jače vetrove, duže trajanje“.

„U budućnosti će period trajanja oluja biti duži, veličina grada biće veća, padavine će biti intenzivnije“u kojima oluje biti žive biće duži, grad će biti veći. Mi klimatolozi se šalimo da je današnja klima na steroidima, zato što je toplija, i sve pojave koje su vezane za vreme postale su ekstremnije i intenzivnije“, zaključuje on.

BONUS VIDEO – Klimatske promene odnose živote i donose pustoš: Da li nas priroda ovako upozorava?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar