Foto:EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Dok se sve veći broj zemalja u Evropi i u okruženju suočava sa porastom broja zaraženih i žarištima korone, u Srbiji se taj broj postepeno smanjuje - sa maksimalnih 467 koliko je bilo zaraženih 26. jula, u poslednjih nekoliko dana ta brojka varira između 100 i 170.

Situacija je, kako kažu u Kriznom štabu, „stabilnija“, pa se planira polazak u školu, otvaranje bioskopa i pozorišta. Kako to da Srbija „kontrira“ Evropi i regionu i od čega zavise te varijacije u broju zaraženih pitali smo imunologa Dušana Popadića. Odgovor je kratak i jasan – sve zavisi od ponašanja i mera koje se primenjuju.

„Mi smo imali porast u  julu, a zemlje zapadne Evrope imaju sada, to je normalno. Dok je kod nas bio skok kod njih je bila stagnacija ili čak opadanje. To je pitanje dinamike – dve, tri nedelje ne znače ništa. To su neke stvari koje fluktuiraju i vezane su za pridržavanje ili nepridržavanje mera, sve zavisi od ponašanja“, objašnjava Popadić.

Imunolog Dušan Popadić Foto: NovaSImunolog navodi da podaci u Srbiji mogu da ukažu na pozitivan trend, ali da idalje imamo veliki broj zaraženih.

„Mi smo pre nekoliko nedelja dnevno imali 400 novih slučajeva, a sada ih imamo oko 100, to nije neka bitna razlika. Da smo imali 400, a sada imamo 4, to bi nešto značilo“, pojašnjava imunolog.

On se osvrnuo i na porast broja obolelih u susednoj Hrvatskoj.

„Oni su imali svoju proslavu „Oluje“ u avgustu, sada imaju posledice toga. Hvalili su se, privlačili su putnike da odlaze na more, da im ne bi propala turističaka sezona, sad imaju posledice toga. To je sve jasno, kao dva i dva“, nema dilemu naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare