Sretomir Gordić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Sretomir Gordić iz Priboja, predsednik ove opštine u vreme devedesetih, kaže da je na predlog predsednika Skupštine Priboja ali i predsednika te opštine, konkurisao za direktora Centra za socijalni rad u Priboju. Jedini je ispunjavao sve uslove konkursa ali je njegovo imenovanje izostalo jer, kako tvrdi, nije pristao na uslov - da da 7.000 evra. Na mesto direktora postavljen je vršilac dužnosti a konkurs još zvanično nije poništen. Nadležni kažu da Sretomirove tvrdnje nisu tačne, te da predstavljaju teške uvrede za pojedince i lokalnu samoupravu.

Konkurs za direktora Centra za socijalni rad u Priboju raspisan je 17. novembra prošle godine. Sretomir Gordić, diplomirani ekonomista, koji je obavljao i funkciju predsednika opštine Priboj 1988-1992. godine, na predlog predsednika Skupštine Priboj ali i predsednika opštine, kako tvrdi, prijavio se na konkurs.

„Pre nego što je konkurs raspisan, u tri navrata predsednik Skupštine Boris Mrdović i jedanput predsednik opštine Lazar Rvović, su sa mnom razgovarali na temu konkursa i predlagali mi da konkurišem. Ja sam konkurisao 1. decembra, zadnji dan konkursa, a 8. decembra je po pitanju konkursa zasedao Upravni odbor Centra za socijalni rad, koga čine eminentni ljudi. Na tom zasedanju bio sam jedini kandidat koji je ispunjavao sve uslove i jednoglasno sam prošao. Odluka Upravnog odbora je dalje poslata Skupštini opštine koja je bila dužna da pre zasedanja zatraži mišljenje Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socjalna pitanja“, priča za Nova.rs Gordić.

Zgrada Skupštine Proboj Foto:Slavica Panić/Nova.rs

U izveštaju Upravnog odbora stoji da je uz prijavu priložena i sva konkursom tražena dokumentacija, te da kandidat ispunjava uslove konkursa, pa se predlaže osnivaču da izvrši imenovanje. Gordić kaže da zahtev mišljenja nadležnog ministarstva nije ni zatražen od strane Skupštine opštine Priboj već je to pitanje stavljeno na rešavanje Odboru za administrativno-mandatna pitanja.

„Predsednik tog odbora je jedna mlada ženska osoba, koja na određeno vreme, kao pravnik u Javnom komunalnom preduzeću radi tek oko tri meseca. Ta radnica je uslovljena da naznači da ja nisam dostavio dokaz o radnom stažu pet godina u struci. To nije tačno, jer sam dostavio listing PIO fonda za ceo svoj radni staž i sve M4 obrasce. Izjasnila se i za program, ispisan na sedam stranica, sumiran i da sam rekao da ću raditi po zakonu, što se po mom mišljenju podrazumeva“, ističe Gordić.

Iznenađenje za Gordiće tek sledi nakon nekoliko dana kada se, kako kaže, slučajno sreo sa predsednikom Skupštine opštine Priboj sa kojim je stupio u razgovor na temu konkursa, ali i okolnosti.

„Boris Mrdović mi je, onako blagim tonom, rekao da treba da imam u vidu ukupne okolnosti i da za partiju treba da dam određenu svotu novca. Na moje pitanje koliko? On je rekao: 7.000 evra, tačnije 5.000 za Lazara Rvovića – SNS i 2.000 za SPS, čiji je on predsednik u Priboju. Ja sam, jer sam navodno imućan čovek, rekao: Vrlo rado ću dati novac ali pod uslovom da mi vi date broj tekućeg računa na koji treba da izvršim uplatu ili da mi izdate priznanicu da sam vam dao novac. On se tu razljutio i rekao da mi je rok 17. decembar, kada će se to pitanje rešavati. Nakon toga 28. decembra na sednici Skupštine su se opredelili da ne biraju po konkursu direktora Centra za socijalni rad već da imenuju vršioca dužnosti Zdravka Nikačevića, što su tog dana i uradili. Mene niko ništa nije obavestio, a koliko mi je poznato, konkurs nije poništen“, dodaje Gordić.

Da je konkurs sproveden po svim važećim procedurama i da je od strane Upravnog odbora, Sretomir Gordić jednoglasno izabran kao kandidat koji je ispunio sve uslove konkursa, za naš portal potvrdio je i predsednik tog Upravnog odbora Momir Terzić.

“Mi smo jednoglasno doneli odluku o predlogu da Gordić bude izabran. Nikakve nepravilnosti nismo uvideli, niti nam je predočeno. Po pravilima kakva jesu, Upravni odbor predlaže kandidata osnivaču, a osnivač saglasnost traži od ministarstva. Da nismo smatrali da je on dobro rešenje za direktora Centra za socijalni rad mi ne bi glasali. Upravni odbor je imao i tumačenje sa pravne strane, poštovana su sva pravila i osnivaču smo saopštili našu odluku, šta se dalje dešavalo ja ne znam”, rekao nam je Terzić.

Šta se zapravo desilo, zbog čega je Skupština donela takvu odluku, pitali smo i pomenutog predsednika pribojskog parlamenta Borisa Mrdoića. On kaže da je Upravni odbor dao mišljenje, koje nije obavezujuće, ali da je dalja procedura nalagala da to razmatra i Odbor za administrativno-mandatna pitanja. Po njegovim tvrdnjama, sve je potpuno čisto i transparentno.

Centar za socijalni rad Priboj Foto:Slavica Panić/Nova.rs

“Konačan akt izbora ili neizbora vrši jedini za to rezervisan Odbor za administrativno-mandatna pitanja, po Zakonu o lokalnoj samoupravi i 41 odbornik Skupštine. Sve između je međuprocedura. Odbor je ustanovio formalne nedostatke u samoj konkursnoj dokumentaciji. Ono što treba znati jeste da smo mi u ranijem periodu iz Centra za socijalni rad formirali Centar za razvoj usluga socijalne zaštite jer je bilo tumačenje da se ide u susret zakonu gde će se razdvojiti usluge i deo pravnih stvari koje vrši Centar za socijalni rad. Nakon svega se ispostavilo da taj zakon nije ni u proceduri, pa smo došli u fazu ponovnog preispitivanja postojanja dva subjekta. Na osnovu te dve činjenice Skupština je donela akt o nevršenju imenovanja direktora Centra za socijalni rad i postavila vršioca dužnosti za period u kome ćemo preispitati postojanje ta dva subjekta”, kaže za naš portal Mrdović.

Zdravko Nikačević, koji je postavljen za v.d. direktora Centra za socijalni rad u Priboju, pre imenovanja, vršio je funkciju v.d. direktora Centra za razvoj usluga socijalne zaštite, čije je dalje postajanje upitno. Po mišljenju predsednika Skupštine Priboj, on je dobro rešenje jer ceo svoj radni vek radi u oblasti socijalne zaštite i važi za najboljeg poznavaoca te oblasti u Priboju. Mrdović još dodaje da je stav rukovodstva Priboja, da se u sektoru socijalne zaštite ne meša politika i da je struka jedini faktor odluke.

Pitali smo Mrdovića i da li je tačno da je Gordiću predlagao da se prijavi na konkurs i da li je kasnije, kako tvrdi Gordić, od njega tražio novac?

“Konkurs je javna kategorija i svaki građanjin, koji misli da ispunjava uslove, može da se kandiduje. To nema nikakve veze sa bilo čim, a pogotovo uvredljive tvrdnje. Pominjanje novca su teške optužbe i nije moj manir, to je nonsens bez presedana i iz aviona se vidi da su to fantastične gluposti. Taj čovek, Gordić, za manje od godinu dana ispunjava uslov za penziju pa je i to jedan od razloga da ne možete da ulazite u proces imenovanja na mandatnom periodu jer bi sve nakon toga moglo da nanese štetnu posledicu. Iza svega formalno i pravno stojim. Bilo ko, ko misli da su mu neka prava uskraćena, u Aktu postoji pravna pouka”, dodao je Mrdović.

Mišljenje o ovom slučaju nismo uspeli da dobijemo od prvog čoveka Priboja Lazara Rvovića. Na naše pozive i poruke nije odgovarao.

BONUS VIDEO:  Predsednik u Priboju, posle tenzija – obećanja 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare