ilustracija Foto: shutterstock; Sergej Razvodovskij / Panthermedia / Profimedia; EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Odbornici Skupštine opštine Sremski Karlovci gotovo jednoglasno su usvojili odluku o postavljanju biste Petru Velikom istog dana kada je predlog stigao na odlučivanje, piše 021.rs.

Predlog i ostale informacije odbornici su dobili pred samu sednicu, u petak, 10. juna. Zajedno sa njim, odbornicima je predočena i lokacija, kao i saglasnosti Ministarstva kulture i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji su već bili spremni i pre nego što je odluka došla pred opštinske odbornike.

Odbornici su glasali i o imenovanju članova Odbora za sprovođenje odluke o postavljanju biste Petra Velikog.

Prvo je 4. maja u ime Ruskog naučnog instituta prof. dr Irina Antanasijević uputila dopis opštini, uz prethodno mišljenje Ministarstva kulture, u kom moli čelnike da razmotre postavljanje biste Petra Velikog u bronzi dimenzija 75x60x35 u gradskom parku.

„Bista Petra Velikog postavlja se u čast jubileja obeležavanja 350 godina od rođenja ovog velikog utemeljitelja ruske države i kulture. Ovaj izuzetan vladar je posebnim vizionarskim i državničkim darom doprineo da se ruska imperija struktuira kao moderna evropska država u okviru pravoslavne monarhije. Uloga cara Petra Velikog kao osnivača Ruske škole u Sremskim Karlovcima i pomoć fruškogorskim manastirima su bitne stranice u istoriji kuluturnih veza našeg naroda“, navodi se u dopisu, a prenosi 021.rs.

Savet za društvene delatnosti Skupštine opštine Sremski Karlovci je na sednici održanoj 30. maja utvrdio Predlog odluke o postavljanju biste.

PROČITAJTE JOŠ

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao je saglasnost na projekat za postavljanje biste 3. maja, a 6. juna je Opštinsko veće Sremskih Karlovaca poslalao zahtev za postavljanje biste Ministarstvu kulture. Ministarstvo je ekspresno odgovorilo dan kasnije i dalo saglasnost.

U petak, 10. juna, skoro tri meseca nakon poslednjeg zasedanja karlovačkih odbornika, uprkos mnogo većim problemima koje opština ima (ostavke osobe zadužene za budžet i načelnice opštine), na dnevni red hitno se, po zahtevu predsednika opštine Aleksandra Stojkečića uključuje predlog o postavljanju biste i predlog rešenja o obrazovanju i imenovanju predsednika i članova Odbornika za postavljanje biste.

Kako se navodi u dopisu predsednika opštine, bista bi trebalo da bude postavljena u junu ove godine.

Odbornici su, bez velikog protivljenja, usvojili sve predloge.

U Odluci o postavljanju biste, poklona Ruskog naučnog instituta (RNI), navodi se da će ista biti postavljena na Trgu patrijarha Brankovića, na zelenoj površini, neposredno uz jugoistočnu fasadu zgrade Bogoslovije. Dok je sama bista poklon RNI, sredstva za izradu postamenta i postavljanje biste biće obezbeđena iz budžeta Karlovaca.

Kako se navodi u rešenju o saglasnosti na Projekat za postavljanje biste Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, bistu je izradio studio za projektovanje i usluge „Mardis“ iz Novog Sada.

Odgovorni projektant je Gina Mrkić, koja se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture navodi kao zaposlena arhitekta-konzervator u Arhitektonskom sektoru.

Predsednik Odbora koji ima zadatak da sprovede Odluku o postavljanju biste je vajar Ljubisav M. Srdanović, dok su članovi Jovana Popović Benišek (akademska slikarka i master monumentalnog slikarstva) i Nebojša Mrkić.

Nebojša Mrkić je inače diplomirani inženjer arhitekture u Opštini Sremski Karlovci i, kako kaže naš izvor iz Opštine, supružnik Gine Mrkić, odgovorne projektantkinje „Mardisa“, studija koji je izradio bistu. On je i predsednik Komisije za planove u Sremskim Karlovcima i šef odeljenja za urbanizam.

Portal 021.rs uputio je opštini pitanja u vezi sa postavljanjem biste, kao i o osobama koje su uključene u ovaj proces, ali odgovor do objavljivanja teksta nije stigao. Opširnije na 021.rs.

BONUS VIDEO: Prefarban mural Ratka Mladića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare