Srpska Nova godina Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki

Dragi čitaoci, srećnu srpsku Novu godinu želi vam redakcija portala Nova.rs.

Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekuje se večeras.

Za srpsku Novu godinu kaže se da je i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

Na Trgu Republike u Beogradu večeras je organizovan besplatan koncert na kojem pevaju Tea Tairović i Saša Matić.

Ulice u užem centru su zatvorene za saobraćaj, a u centru grada se tradicionalno čuju trubači.

Odlazak stare i dolazak srpske Nove godine u Beogradu propraćen je ponoćnim vatrometom.

Inače, za nastupe pevača na trgovima neke lokalne samouprave baš nisu štedele – ima tu i honorara od više desetina hiljada evra. Kako prenosi RTS, u Kraljevu su pevali Nada Topčagić, Akapulko bend i trubači, a u Nišu je nastupio Amadeus bend.

U Kragujevac i Zaječar su nastupili Mamurni ljudi, Van Gog i „Osvajači“.  Na glavnom gradskom trgu u Čačku nastupio je Goran Bregović.

I dok je Čačak za Bregovićev nastup platio 44 hiljade evra, ni Surdulica ne zaostaje mnogo, i za nastup Ace Pejovića plaća 33 hiljade.

Pravoslavna Nova godina, poznata kao julijanska Nova godina, je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru u balkanskim zemljama Srbiji, Crnoj Gori, BiH (Republika Srpska), Severnoj Makedoniji kao i u pravoslavnim delovima Hrvatske, a tog datuma je 1. januar po julijanskom kalendaru.

Julijanska Nova godina slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Srbi su se prema narodnim običajima, tradicionalno za srpsku Novu godinu okupljali i igrali narodne igre, dok je tokom osmanske vladavine bilo zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija.

***
BONUS VIDEO – Kako se dočekuje Nova godina na trgovima i ulicama širom Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare