Srđa Janković: Preti nam vrtoglav rast broja zaraženih

Društvo 27. okt. 202009:20
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da Srbiji preti eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom, ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zabrinjava svaki porast brojeva – i zaraženih i preminulih i pacijenata na respiratoru.

„Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti porast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine“, naveo je član Kriznog štaba.

Povezane vesti:

Prema njegovim rečima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu.

„Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom“, naveo je Srđa Janković.

Dodao je da Srbiji preti eksponencijalni rast ističući da moramo da učinimo sve da ne dođe do toga.

Imunolog Dečje klinike u Tiršovoj navodi da već postoji fleksibilna mera da se kolektiv zatvori privremeno kada se pojavi širenje korone unutar ustanove, a da li treba ići na širu meru, zavisi od opšteg rizika od prenosa.

„Naglasak je na tome da treba zaustaviti porast, pre svega kontrolisanjem okupljanja, tu možemo mnogo da uradimo. U ovom trenutku ne možemo znati unapred ko je sve zaražen“, naglasio je Janković.

Ukazuje da protivnik, koronavirus, jeste nepredvidiv ali da i „mi idemo sa taktičkim znanjem o epidemiologiji“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar