Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbije je posle skoro dve sedmice pala na treće mesto u svetu po broju novoobolelih od koronavirusa na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, ali je i dalje na prvom mestu kada se posmatra ukupan broj registrovanih slučajeva na milion stanovnika u poslednje dve nedelje.

Na „nedeljnoj listi“ Srbiju su od danas prestigle Dominika i Palestina koje imaju u proseku dnevno iznad hiljadu obolelih na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, dok je Srbija tik iza njih sa 969, pokazuju podaci portala ourworldindata.org. Slede Barbados, Litvanija, Mogolija, Crna Gora, Grenada, Rumunija…

Na dvonedeljnom nivou, Srbija je sa 13.320 novih potvrđenih slučajeva na milion stanovnika i dalje na čelu svetske liste, a prate je Grenada i Barbados sa po više od 10.000 novozaraženih, prenosi list Danas.

Po broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika u poslednjih sedam dana prednjače Grenada, Slovenija i Bahami, sa prosekom od 40, 23 i 18 fatalnih ishoda dnevno. Srbija je, prema ovom kriterijumu, 21. u svetu sa prosekom od sedam preminulih na milion stanovnika.

U našoj zemlji je u poslednja 24 sata registrovano 7.150 novoobolelih od koronavirusa i 50 preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 981.329 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovan je 8.531 smrtni slučaj. Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 6.530 pacijenata, od kojih je 278 na respiratoru.

Medicinski deo Kriznog štaba je zahtevao pre nekoliko dana da se uvedu najmanje deset dana mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti, što je premijerka Ana Brnabić odbila.

„Ja i dalje smatram da bi ove mere dovele do toga da se brže smanji broj zaraženih, ali bi dovele do toga da stane imunizacija“, kaže Brnabić i dodaje da imunizacija sada ide, jer su ljudi shvatili ličnu odgovornost.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da ne razume argumente nemedicinskog dela Kriznog štaba koji je danas odbio predlog da se uvede niz restriktivnih mera u borbi protiv epideije i dodao da to ne može da objašnjava.

„Ne mogu da razjasnim samom sebi šta sam slušao i ne želim da napravim grešku“, dodao je on.

Bonus video – Izjave iz Kovid Ambulante u Zemunu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar