U Srbiji je sloboda izražavanja sužena, a po medijskim slobodama je najlošije ocenjena među zemljama Zapadnog Balkana, objavila je danas britanska neprofitna organizacija Indeks cenzure.

Indeks slobode izražavanja je meren u tri oblasti – akademske, digitalne i medijske slobode, a zemlje su podeljene u 10 grupa.

Srbija je po ukupnoj oceni slobode izražavanja svrstana u šestu grupu zemalja, u kojima su te slobode sužene, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

U te dve zemlje je, međutim, sloboda medija malo veća nego u Srbiji, koja se po tom kriterijumu našla u sedmoj grupi država sa delimično ograničenim medijskim slobodama.

Srbija najlošije ocenjena po medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu
Srbija najlošije ocenjena po medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu

Srbija po tom indeksu ima sužene akademske slobode (šesta grupa) i delimično sužene digitalne slobode (četvrta grupa).

Albanija je u petoj grupi zemalja sa znatno suženom slobodom izražavanja, a Kosovo i Crna Gora u četvrtoj, sa delimično suženom slobodom izražavanja.

U četvrtoj grupi su i Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Bugarska.

Kao potupno otvorene ocenjene su Australija, Austrija, Belgija, Kostarika, Danska, Estonija, Finska, Nemačka, Irska, Litvanija, Letonija, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Švedska i Švajcarska.

Najlošije ocenjene su, između ostalih, Bahrein, Belorusija, Mjanmar, Kina, Kuba, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Sirija, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Foto:Shutterstock/Vesna Lalić

Rusija je svrstana u devetu grupu zemalja u kojima je sloboda izražavanja teško ograničena, Ukrajina u sednu sa delimično ograničenom slobodom izražavanja, a SAD i Velika Britanija su delimično otvorene zemlje svrstane u treću grupu.

Indeks cenzure je organizacija osnovana 1972. godine koja se zalaže za slobodu izražavanja u celom svetu i objavljuje radove cenzurisanih pisaca i umetnika. Ove godine je objavila prvi globalni indeks slobode izražavanja, Indeks Indeks.

Izvršna direktorka Indeksa cenzure Rut Anderson izjavila je da su ta organizacija i tim sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu razvili sistem rangiranja koji daje jedinstven uvid u to kakva je sloboda izražavanja u svakoj zemlji za koju su dostupni podaci.

„Na globalnom nivu, Indeks Indeks još jednom baca svetlo na zemlje kao što su Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sa značajnim uticajem na međunarodna tela i mehanizme, ali sa jedva ikakvom zaštitom slobode izražavanja u digitalnoj, akademskoj i medijskoj sferi“, rekla je Anderson.

Nik Vilijams iz te organizacije izjavio je da će Indeks slobode izražavanja u budućnosti ne samo mapirati pretnje po slobodu izražavanja nego i mesta gde je potrebno usmeriti napore kako bi se osiguralo da akademici, umetnici, pisci, novinari, aktivisti i civilno društvo „ne pate u tišini“.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Koji srpski mediji šire rusku propagandu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar