U Srbiji više od 5.000 migranata, svakog dana ulazi do 150 ljudi

Društvo 02. avg. 202122:22
Podeli:
Foto: MUP Srbije

Trenutno je na teritoriji Srbije 5.000 do 6.000 migranata tražioca azila, koji se nalaze u kampovima ili van predviđenog smeštaja, u neformalnim naseljima, pre svega na severu zemlje i u Beogradu. Postoje osobe koje su "zaglavljene" u našoj zemlji dve ili tri godine, tim licima nije utvrđen pravni status i oni su praktično nevidljivi za sistem, kaže za RTS Jovana Vinčić iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Gostujući u Beogradskoj hronici, Vinčićeva je navela da znatan deo migranata uspeva brzo da ode, ali da svakog dana u zemlju ulazi 120 do 150 ljudi iz pravca juga ili iz Bugarske.

Prema njenim rečima od ukupnog broja migranata žene i deca čine oko 15 odsto, oko 45 odsto su izbeglice iz Avganistana, zatim slede Pakistan, Sirija, Irak, Palestina.

Migranti tražioci azila borave u kampovima, što je privremeno rešenje, ali poneki su tu već dve ili tri godine.

„Postoje osobe koje su ‘zaglavljene’ u našoj zemlji, ovde su par godina i ono što je nama najspornije što u velikom procentu licima koja borave na teritrije Srbije nije utvrđen pravni status i oni su praktično nevidljivi za sistem“, ističe Vinčićeva.

Dodaje da se nalaze u kampovima, neki imaju kamp-kartice ali nisu registrovani kao tražioci azila, ne ostvaruju prava, nisu informisani o svojim obavezama.

„Često su žrtve te svoje pravne nevidljivosti i ne mogu da ostvare neka od osnovnih prava, poput smeštaja, prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu“, naglašava Vinčićeva.

Ističe da migranti nemaju prava da bez odobrenja Kancelarije za azil borave na privatnim adresama i stanovima. Ukoliko ih građani primete u privatnim stanovima treba da obaveste policiju i policija je ta koja će u okviru svojih nadležnosti reagovati i uputiti ih u neki od centara za azil ili prihvatnih centara gde imaju prava na obezbeđen smeštaj i hranu.

U centrima imaju pravo na smeštaj, zdravstvenu zaštitu, hranu i garderobu. Oni koji su u azilnoj proceduri nakon devet meseci od podnošenja zahteva ostvaruju pravo na rad i imaju pravo da se zaposle, kaže Jovana Vinčić iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

BONUS VIDEO: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti

Komentari

Vaš komentar