„Srbija dužna da pokrene postupke zbog zločina u Vukovaru“

Društvo 17. nov. 202022:13
Podeli:
Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Organizacija "Žene u crnom" saopštila je večeras da je Srbija povodom 29. godišnjice zločina u Vukovaru dužna da utvrdi odgovornost vrha bivše JNA "za oružani napad na Hrvatsku" i pokrene sudske postupke za "zločin urbicida u Vukovaru", "utvrde punu istinu" o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije i otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju – treba pokrenuti i sudske postupke za osnivanje „logora i za ubijanje i mučenje“ hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

Pišu da Srbija treba da uvaži zahtev Žena u crnom i Art klinike, koji je potpisalo više od 30 organizacija civilnog društva, za postavljanje spomen ploča na mestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama i da pokrenu zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mestima.

„Ukoliko se država Srbija ne suoči sa teretom zločina u prošlosti, građanke i građani Srbije će i dalje biti taoci politike koja je nekada dovela do rata, a sada nastavlja da opravdava rat i ratne zločine. Istina o zločinima počinjenih u ratovima devedesetih godina prošlog veka ne sme da bude sahranjena zajedno sa žrtvama, a njihovi inspiratori, organizatori i izvršioci ne smeju da izbegnu moralnu, političku i krivičnu odgovornost. To je preduslov pravednog mira i regionalne stabilnosti“, dodaje ta organizacija.

Žene u crnom su podsetile da je 25. septembra 1991. godine napadom JNA iz vazduha, sa zemlje i Dunava, počeo „pakao Vukovara“, da je veliki broj Beograđana, bacajući cveće pred tenkove, ispratio je Prvu gardijsku oklopnu diviziju JNA u „rušilački pohod“ na Vukovar i da je taj, jedan od „najsramnijih događaja“ u istoriji Beograda, prekriven „zavetom ćutanja i poricanja“.

Pišu da je Vukovar 1991. bio 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija, da je tokom opsade Vukovara počinjen ratni zločin urbicida i kulturocida – uništeno je istorijsko jezgro grada.

Ta organizacija će sutra organizovati mirovnu akciju u crnini i ćutanju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar