Foto: REUTERS/Vincent Kessler /Guliver

Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije objavila je danas da je Srbija samo delimično primenila dve njene preporuke, o zabrani govora mržnje poslanika i zvaničnika i o zapošljavanju Roma u državnoj upravi.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) preporučila je 2017. godine da Skupština i Vlada Srbije usvoje kodekse ponašanja kojima se zabranjuje korišćenje govora mržnje, uz suspenziju mandata i druge sankcije za kršenje njihovih odredbi, i da uspostave efikasne kanale izveštavanja o tome.

U danas objavljenim zaključcima o primeni dve prioritetne preporuke upućene Srbiji 2017. godine, ECRI je navela da su je vlasti Srbije obavestile da su prava i obaveze poslanika regulisane Ustavom, zakonima i Poslovnikom Narodne skupštine, koji zabranjuju korišćenje uvredljivih reči.

U odgovoru upućenom Komisiji u oktobru 2019. godine, Vlada Srbije je navela i da je 2017. godine Poslovnik dodatno izmenjen kako bi poslanici bili sprečeni da pribegavaju govoru mržnje kada komentarišu sudske odluke u procesima za ratne zločine i da negiraju takve zločine.

Iako pozitivno ocenjuje „ovo delimično poboljšanje“, Komisija Saveta Evrope ističe da je potrebno dalje jačanje tih pravila i da ona treba da sadrže „koherentnu i adekvatnu zabranu govora mržnje“.

„ECRI žali što nije postignut napredak u usvajanju pravila i od Vlade Srbije i zaključuje da je ova preporuka delimično primenjena“, navodi se u zaključcima usvojenim 7. aprila ove godine.

Komisija je 2017. preporučila i da vlasti Srbije daju prioritet zapošljavanju proporcionalnog broja Roma i drugih manjina u državnoj upravi i da im obezbede podjednako stabilne radne uslove.

ECRI navodi da ju je Vlada Srbije informisala o Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiji je cilj postizanje adekvatne zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i preduzećima.

Ne pružajući konkretne podatke, Vlada je navela i da su Romi zaposleni kao pedagoški asistenti, zdravstveni posrednici i koordinatori za romska pitanja, stoji u zaključcima.

Medjutim, istraživanje Zaštitnika gradjana pokazuje kontinuiranu isključenost Roma i nedostatak adekvatnih instrumenata za njihovo učešće na svim nivoima lokalne uprave, navela je Komisija.

„ECRI sa žaljenjem konstatuje da je broj Roma i pripadnika drugih manjina zaposlenih u javnom sektoru Srbije i dalje daleko od proporcionalnog (njihovom udelu u populaciji)“, navodi se u zaključcima.

Dodaje se da ECRI nije dobila nikakve informacije o tome da li Romi imaju koristi od jednako stabilnih radnih uslova u poredjenju s drugim zaposlenima u javnom sektoru.

„ECRI zaključuje da je preporuka delimično primenjena“, stoji u zaključcima.

Navodi se da su zaključci zasnovani na odgovoru Vlade Srbije i informacijama prikupljenim od drugih izvora i da pokrivaju period do 25. oktobra 2019. godine, kada je ECRI primila odgovor srpskih vlasti na zahtev za informacijama.

Dodaje se da se zaključci odnose samo na dve prioritetne preporuke i da „nemaju za cilj pružanje sveobuhvatne analize svih kretanja u borbi protiv rasizma i netolerancije u Srbiji“.

ECRI je jedinstveno telo za nadgledanje ljudskih prava, specijalizovano za pitanja povezana s borbom protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi. Komisija priprema izveštaje i upućuje preporuke državama članicama Saveta Evrope.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar