Srbi zaglavljeni u Bangkoku: Samo želimo svojoj kući

Društvo 24. mar. 202017:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

"Još uvek smo u Bangkoku i želimo kući. Ne da bismo se lečili besplatno (neka im neko kaže da to plaćamo). Prirodno je želeti, u ovakva nepredvidiva i teška vremena, da budeš u poznatom okruženju, na tlu gde si odrastao i gde je sve tvoje", deo je dugačkog posta koji je na Fejsbuku napisala Jovana Simovski, koja je zajedno sa još nekim državljanima Srbije ostala zarobljena u Bangkoku, dok je pokušavala da se vrati u zemlju u trenutku kad su bili obustavljeni svi letovi iz Azije u Evropu zbog epidemije koronavirusa.

Tragom ovog statusa, Nova.rs uspela je da stupi u kontakt sa Jovanom, koja se i dalje nalazi u Bangkoku i nada se da će neko uslišiti njene molbe – da će se pronaći način da ona, ali i ostali srpski državljani koji su ostali u ovoj dalekoj azijskoj zemlji vrate svojoj kući.

„Od zatvaranja aerodroma je prošlo pet dana. U ovakvim situacijama to može biti previše i plašim se da će kretanje na bilo kakav put biti sve teže kako vreme odmiče“, kaže Jovana Simovski za Nova.rs.

Foto: Mladen ANTONOV / AFP / Profimedia

„Najviše nas muči neizvesnost – šta će se ovde dešavati i kad i kako ćemo stići do kuće. Većina informacija koje imamo su nezvanične, od toga da će eventualno biti poslat kružni avion po nas, do toga da se pregovara sa aviokompanijama da nam ustupe avione za ovaj let. Juče smo iz medija saznali, prekasno, da avion ide u Dohu po naše ljude. Pročitali smo izjavu da treba da se snađemo i dođemo do Evrope. Sve i da je tako, u tom slučaju moramo imati pouzdanu informaciju gde i kada da dođemo, uz sav rizik koji takva odluka nosi. Iz Bangkoka do Evrope je potrebno minimum 9-10 sati, plus neko vreme da se taj let organizuje. Ljudima koji su na ostrvima je potrebno više vremena, oni treba da dođu prvo do Bangkoka“, dodaje Simovski.

Jovana kaže da se u Bangkoku nalazi od 15. januara na službenom putu sa još jednom osobom i da su došli mnogo pre nego što je bilo ikakvih naznaka da će koronavirus da se proširi po celom svetu i parališe život, ali da se to upravo desilo.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Razmatrali smo šta bi bilo najbolje i najbezbednije uraditi, da li da ostanemo ovde na još neko vreme, po preporuci da se ne putuje ako baš nije neophodno, ili da potražimo način da se vratimo. Kada su stvari počele rapidno da se menjaju, pomerali smo datum leta više puta, za što raniji datum. Odluka o zatvaranju aerodroma Nikola Tesla nas je preduhitrila, tako da je naš let otkazan. Javili smo se ambasadi u Džakarti, gde su nas stavili na spisak putnika koji čekaju rešenje za prevoz do kuće. Takođe, javili smo se i organizaciji Tačka povratka, po preporuci Ministarstva spljnjih poslova“, kaže Jovana u razgovoru.

Ona je dodala i da državljani Srbije koji su ostali u ovoj dalekoj zemlji imaju u vidu da je ovo situacija bez presedana i da razumeju da je u toku vanrednog stanja teško organizovati ljude i bilo kakav transport, naročito na međunarodnom nivou., ali naglašava da nigde, pa ni na Tajlandu, situacija nije sjajna.

„Pre dva dana Tajland je zabeležio 188 novih slučajeva koronavirusa, što je ubedljivo najveći skok za jedan dan. Juče je registrovano 122 ljudi. Sve je uveliko zatvoreno, tajlandske aviokompanije su obustavile međunarodni saobraćaj, a, koliko znam, i neki domaći letovi su suspendovani. Granice su zatvorili, i čeka se da bude registrovan hiljaditi pacijent da bi uveli još rigoroznije mere. Osiguranje nam ističe za koji dan, bez mogućnosti da ga obnovimo, apeluje Jovana i dodaje:

„Mi smo još uvek u smeštaju, imamo i vizu još neko kratko vreme, ali ima ljudi na aerodromu, na ostrvima. Voleli bismo da dobijemo bilo kakvu zvaničnu informaciju, smernice i podršku, jer nikom u strahu za sopstveno zdravlje nije lako. Nadamo se brzom povratku kući!“