Prelaz Kulata, 16.jun / Photo: Printscreen Nova.rs

Državljani Srbije u Grčku mogu da uđu samo preko Bugarske, i to jednog jedinog prelaza - Kulata/Promahonas. O tome svedoče i iskustva onih koji su, zbog velike gužve, pokušali da "zaobiđu" Promahonas i uđu preko nekog od drugih graničnih prelaza - bugarski carinici su ih vraćali i upućivali na Promahonas.

Ovoga leta komplikovano je ući u Grčku, što zbog antikorona mera, što zbog toga što ni političari nisu uspeli na vreme da se dogovore o otvaranju granica uoči početka letnje sezone.

Pošto je prva grupa turista iz Srbije bila zaustavljena na granici sa Bugarskom 15. juna, prvoga dana kada su naši državljani –kako im je rečeno – mogli da putuju u Grčku, nađeno je kompromisno rešenje.

U Grčku samo preko prelaza Kulata/Promahonas

Naime, kako Severna Makedonija još nije dozvolila tranzit do Grčke, dogovoreno je da srpski državljani u Grčku mogu da uđu samo preko Bugarske, i to jednog jedinog graničnog prelaza – Kulata/Promahonas.

Radi se o putu od 676 kilometara u jednom pravcu, tokom koga ćete preći dva granična prelaza (prvo Gradinu sa Bugarskom), i možda proći kroz jedno nasumično uzorkovanje brisa zbog kontrole zaraze koronavirusom.

Foto: Printscreen/Google maps

 

Od Beograda do Soluna preko prelaza Kulata/Promahonas potrebno je oko sedam i po sati, tako da ne iznenađuje što su neki pokušali da skrate put i u Grčku krenu avionom.

To je bila greška.

Naime, našim državljanima nije dozvoljeno da u Grčku uđu bilo kojim drugim putem osim drumskog, i to preko jednog graničnog prelaza iz Bugarske.

Grupa naših državljana koja je pokušala da u Grčku uđe avionom zadržana je u karantinu dok nisu dobili rezultate korona testa.

Testiranje na koronu i eventualno lečenje

Ukoliko se ovih dana domognete Grčke, može vam se desiti da budete podvrgnuti nasumičnom testiranju po dolasku.

„Spremite se da čekate – i to ne samo u koloni. Morate biti strpljivi, zato što je policajcima na granici naloženo da ručno upisuju sve podatke iz dokumenata, a morate da ostavite i tačnu adresu na kojoj ćete boraviti u Grčkoj , kao i svoj broj mobilnog telefona”, ispričao je Mladen Alvirović.

On je zajedno sa svojom ekipom iz emisije SAT Patrola uspeo da pređe sad već ozloglašeni prelaz Kulata/Promahonas 16. juna, a svoja iskustva i uputstva podelio je sa lica mesta.

Na prelazu sa grčke strane sprovodi se nasumično testiranje na koronavirus.

„Nakon testiranja, putnik može slobodno da nastavi ka svom odredištu. Ukoliko njegov rezultat bude pozitivan, gost će biti kontaktiran i boraviće u karantinu od 14 dana – troškove pokriva Grčka“, navodi se u objašnjenju za Nova.rs poslatom iz Ambasade Grčke u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare