Foto:Innocenti / Cultura RF / Profimedia

U sklopu projekta prekogranične saradnje u kome su učestvovali Biosens Institut - Istraživačko razvojni institut za informacione tehnologije u biosistemima, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Odjel za matematiku Sveučilušta J. J. Štrosmajer u Osijeku, nastala je besplatna aplikacija RealForAll za Android i IOS na kojoj oni koji pate od alergija mogu proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno iz EU info centra, aplikacija za detektovanje alergena je deo projekta „Merenja u realnom vremenu i prognoza za uspešnu prevenciju i život sa alergijama u prekograničnom području Hrvatska-Srbija“ koji se sufinansira preko IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska.

Kako se navodi putem ove besplatne aplikacije može se proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i prognoza za narednih nekoliko dana, tako da oni koji su skloni alergijama mogu planirati svoje aktivnosti i terapije u dogovoru sa svojim lekarom.

Foto:Colin Hawkins / Cultura RF / Profimedia

EU info centar navodi da se procenjuje da oko 80 miliona odraslih Evropljana ima neku alergiju, od tog broja 30 do 40 odsto čine deca, a kako se alergije nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ono što je moguće je držati ih pod kontrolom, u čemu može da pomogne aplikacija.

Kako se navodi u saopštenju, to je od dodatnog značaja u vreme pandemije korona virusa, budući da alergije imaju u velikoj meri slične simptome sa infekcijom korona virusom.

Podaci u vezi pojave alergena, osim preko mobilne aplikacije, dostupni su sajtu www.realforall.com.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare