Foto: 011shop.rs

Beogradska suvenirnica “Shop011” koja je dospela u žižu javosti zbog prodaje majica sa natpisom “Nož, žica” uputio je još sramnije izvinjenje javnosti, tvrdeći da “su izvučeni iz konteksta” i da nisu imali nameru da šire mržnju. Podsetimo, ovaj slogan nastao je nakon pokolja više od 8.200 muslimana u Srebrenici i uzvikuju ga lokalni ultranacionalisti, fašisti koji propagiraju zločin u ovom gradu.

Piše Ana Lalić

“Poruka spornog artikla je imala sasvim drugi cilj od onog koji se u stranim, domaćim medijima i društvenim mrežama predstavlja. Naime, poruka je “potpuno izvučena iz konteksta”, poručuju vlasnici suvenirnice.

U navodnom izvinjenju je, međutim, izostalo objašnjenje u kom to drugom kontekstu ovaj slogan, sem Srebrenice, prodavac koristi, te nije jasno da li je u pitanju možda reklama za escajg, mada ga nemaju u zvaničnoj prodaji.

Tim “shop011” dalje poručuje da njihove krivice praktično ni nema, te da je njihova marketinška veština “pogrešno protumačena” i da im “nije bio cilj da propagiraju bilo koji vid mržnje i netrpeljivosti prema bilo kome”.

Istovremeno, dok se od jutros očigledno zalažu za mir i ljubav, ova zlokobna “suvenirnica” je još sinoć reklamirala i majice sa natpisom koji pozivaju na prebijanje žena i policajaca, ili ubistvo generalno, s obzirom na to da nude i model sa natpisom “mrtva usta ne govore”.

Na kraju svog pojašnjenja da nisu krivi oni, već svi koji su osudili ovakve poruke mržnje jer su ih “pogrešno protimačili”, “Shop011” se licemerno izvinio “prijateljima i saradnicima muslimanske veroispovesti”, čije je ubistvo do sinoć propagirao, sa sve prazničnim popustom i fantomkom na poklon.

U međuvremenu, sajt beogradske suvenirnice je suspendovan zahvaljujući brojnim prijavama koje su u toku noći poslate, a takođe im je ugašen i instagram nalog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare