Podeli
Foto: Zoran Lončarević

Sporni udžbenik za hrvatski jezik za osmi red iz koga je lekcija u kojoj se navodi da je NDH je vodila brigu o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika biće povučen i od sledeće godine neće biti u školama, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević povodom skandala koji je izbio pošto je ta lekcija emitovana na RTV u okviru online nastave. Pokrajinska vlada tvrdi da nije odobrila udžbenik.

Naime, na slajdu prikazanom u lekciji na daljinu pisalo je, između ostalog, da se za vreme NDH-a vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa sa mapom NDH.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šarčević je rekao da Vojvodina apsolutno ima prava kada je reč o obrazovanju i da je odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i nadležnog pokrajinskog Zavoda.

“Uloga ministra se ovde do skoro nije ni videla. Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima inicirao sam da ministar može da reaguje u ovakvim situacijama”, naveo je Šarčević.

Foto: Printscreen Rtv2

Kako je rekao, kada promakne greška nadležnim telima u odobravanju udžbenika ministar može da reaguje i povuče udžbenik sa kataloga odobrenih udžbenika, što će, dodaje, biti i urađeno.

Šarčević navodi da je i ranije bilo sličnih situacija, kada je reč o udžbenicima koji su odobreni pre reforme obrazovanja.

“Odobravani su udžbenici sa neadekvatnim formulacijama pojedinih tema i ličnosti – poput janjičara, Nedića, NATO pakta. U Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, inicirao sam i formiran je sektor koji se bavi predmetima od nacionalnog značaja. I upravo, taj sektor se bavi temama od nacionalnog značaja, kako ne bismo imali ovakve situacije”, naglašava Šarčević.

Ministar Šarčević naglašava da ni na koji način ne želi da naruši dobre međunacionalne odnose unutar zajednice, ali ističe, da ovakvi propusti ne mogu da prođu

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović rekao je da u arhivi Zavoda nije našao odobrenje ovog udžbenika za hrvatski jezik iz 2012. godine.

„Sada imamo novi Zakon o udžbenicima i pravilnike koji jasno definišu proceduru odobravanja udžbenika. Bez obzira ko je tada udžbenik odobrio, procedure su sada jasne i na inicijativu ministra Šarčevića udžbenik će biti povučen. To će biti urađeno i sa svakim drugim udžbenikom, ukoliko se pojavi greška i ne odgovara standardima kvaliteta udžbenika“ , zaključio je direktor Zavoda.

Pokrajinska vlada nije odobrila udžbenik 

Pokrajinska vlada nije sprovela postupak odobravanja udžbenika “Hrvatska krijesnica 8”, iz kojeg je preuzet sporni sadržaj emitovan na RTV, saopštio je  pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Pokrajinski sekretarijat ne podržava nijednu pojavu koja može da dovede do narušavanja međunacionalnih odnosa u Vojvodini, ističe se u saopštenju.

Kako se ističe, sekretarijat ne želi da ta “neprijatna epizoda” umanji značaj napora uloženih u “realizaciju programa nastave na daljinu” na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.

“Nadležni organi Autonomne pokrajine Vojvodine podržavaju postupak povlačenja spornog udzbenika iz upotrebe, koji je, prema našim saznanjima, pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja”, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar