Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Na sednici Štaba za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom upravnom okrugu dogovoreno je kako će se dalje reagovati i pratiti postojeća žarišta u tom delu zemlje, i šta treba preduzeti da se nova žarišta ne bi pojavila, izjavila je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Ona je za RTS rekla da se  u Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, kod Aleksinca, pojavio određen broj zdravstenih radnika i štićenika koji su pozitivni na Kovid 19, te da će tokom dana biti održan sastanak sa direktorima zdravstvenih i socijalnih ustanova, kako bi se dogovorili naredni koraci.

Napomenula je da u okrugu testova ima dovoljno, kao i da će do kraja nedelje u Niš stići nove količine.

Dodala je da su sinoć urađeni testovi za one koji su u privremeni smeštaj u nišku halu Čair ušli među prvima, i koje, ako nalazi budu negativni, čeka odlazak u kućnu izolaciju.

Sotirovski je rekla i da zdravstvene i druge opreme za lekare i medicinske radnike ima u dovoljnoj količini.

Inspekcija je, kako je navela, obilazila gotovo sve strane kompanije u tom okrugu, jer su se radnici žalili na uslove, kao i da su i epidemiolozi bili na terenu, te da su pojedine kompanije prihvatile preporuke epidemiologa i inspekcije rada.

„Konkretno, Jura je imala problema, a sada se sprovode mere, radnici su sa zaštitnom opremom, na dovoljno velikom rastojanju, kako je propisano, na 50.000 kvadrata, epidemiolozi su propisali 50 radnika“, rekla je Sotirovski.