Foto/ Printscreen

Reportaža iz Infektivne klinike u Beogradu, gde se nalaze najteže oboleli od koronavirusa, koji su priključeni na respiratore, prikazana je večeras na televiziji Pink. "Za svakog od njih mašine dišu", rekao je direktor ove ustanove, Goran Stevanović

„Oni više nemaju mogućnost da se bore za vazduh, mašine dišu za njih“, rekao je Stevanović, objašnjavajući zdravstveno stanje obolelih.

U pomenutoj reportaži prikazani su i pacijenti koji nisu priključeni na respiratore, ali koji su, kako je objasnio Stevanović, takođe životno ugroženi.

„Sve je borba za život. Svaki minut, svaka sekunda, svaki pacijent. Sa ovakvom bolešću se nikada nisam susretao. Ogroman je broj obolelih. Ovo je potpuno nova priča za kompletnu infektološku službu i za ceo svet“, istakao je Stevanović.

Na pitanje da li se on i njegove kolege osećaju kao heroji, Stevanović je rekao da oni samo rade svoj posao.

„Školovani smo za ovo. Za ovo nas je država pripremala. U ovakoj situaciji na nas se gleda kao ‘aparat za gašenja požara’. Ako zatreba, moramo da regujemo“, naglasio je Stevanović, zahvalivši se zdrastvenom osoblju i građanima koji poštuju mere:

„Svi oni koji pomažu da pobedimo u ovoj bici su heroji“, rekao je on.

„Gušio sam se zbog bolesti, ostanite kod kuće“

Prilikom snimanja reportaže, na odeljenju intezivne nege, televizijska ekipa razgovarala je sa Markom Mitrovićem, jednim od zaraženih koronavirusom.

„Gušio sam, pa su me prebacili ovde, sad se ne plašim. Pročujem građanima da sede kod kuće. Ovo im ne treba uopšte“, istakao je on, dok je jedna medicinska sestra navela da je pomenuti pacijent bio „na ivici respiratora“.

Iz Infektivne klinike su poručili da imaju svu neophodnu opremu, te se na ulasku i izlasku iz ove ustanove primenjuju sve mere zaštite za lekare.

„Nama je postalo normalno da uveče odemo i da prespavamo. U suštini staraha nema, svi smo složni i dogovaramo se, malo je reći da sam ponosna na svoj kadar“, kazala je jedna od zaposlenih na Infektivnoj klinici, Vesna Obradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram