Zbog snega koji na Goliji pada više od 48 sati, neprohodan je put Odvraćenica - Preko Brdo, a zavejani su brojni seoski putevi. Obilne padavine praćene jakim vetrom stvorile su snežne nanose veće i od dva metra, a meštani sela Pridvorica, Devići, Ostatija, Brusnik i Srednja reka kažu za Nova.rs da skoro ne mogu da izađu iz svojih kuća jer su praktično odsečeni od centra Ivanjice. Milinko Nerandžić iz ivanjičke Mesne zajednice Pridvorica kaže za naš portal da je visina snežnog pokrivača u njegovom dvorištu preko pola metra.

„Nadležne službe nisu ništa čistile, sneg pada i baš se mučimo. Sada moram lopatom da rasčistim dvorište i dođem do pomoćnih objekata, jer imam sedam krava i dvadeset ovaca koje moram da nahranim. U tim prostorijama mi je skladištena hrana za stoku. Kod nas nema ni struje, a ni fiksni telefoni, uglavnom, ne rade. Veze su više u prekidu, nego što funkcionišu. Ovo je bruka i sramota da u 21. veku  u martu ne možemo da izađemo na kraj sa vremenskim nepogodama i svim pratećim teškoćama o kojima sam vam govorio“, rekao je on jutros za Nova.rs.

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović  kaže da ogromna količina snega otežava svakodnevno funkcionisanja meštana planinskih sela koji su trenutno potpuno odsečeni od centra opštine. Nameti su veoma teški za čišćenje, a ogroman problem putarima pravi i jak vetar. Čim vremenske prilike to dozvole, kreće se u raščišćavanje puteva, kazao je on za Nova.rs.

On je apelovao na vozače da bez preke potrebe ne kreću u više predele opštine, a ako moraju treba obavezno da koriste zimsku opremu. On je podsetio da su se u prethodne dve noći odigrale akcije spasavanja ljudi zaglavljenih u smetovima, dvoje ruskih državljana, jedan Ivanjičanin i dva momka iz Sjenice.

„Mehanizacija čisti puteve, ali je teren takav da samo pola sata nakon čišćenja putni pravac može biti ponovo potpuno zavejan. Apelujemo i mi, ali i JP „Putevi Srbije“ da se na put ne kreće bez zaista preke potrebe“, ponovio je on. Mitrović je zamolio turiste da ne kreću put Golije dok sve saobraćajnice ne budu prohodne. Trenutno u Ivanjici ne pada sneg, pa se nadam da ćemo brzo situaciju dovesti pod kontrolu ukoliko ne bude ponovo snežnih padavina, ocenio je predsednik. Na naše pitanje da li svi žitelji područja ivanjičke opštine imaju uredno snabdevanje električnom energijom on je rekao da sigurno postoji mogućnost da u višim predelima ima zastoja u isporuci. Očekujemo da nam se meštani jave kako bismo poslali ekipe na teren, zaključio je Mitrović.

Sa druge strane, situacija sa snežnim padavinama u opštini Lučani je mnogo bolja, a visina snega je u nižim predelima oko deset, a u višim oko sedamdeset santimetara. „Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Najviše snega imamo u mestima sa većom nadmorskom visinom – Gornjem Dupcu, Glogu i nekim delovima Viče“, kazao je za Nova.rs predsednik te opštine Milivoje Dolović. Prema njegovim rečima, sve opštinske saobraćajnice prvog i drugog reda, kao i nekategorisani putevi su prohodni. On je dodao da nema zastoja u isporuci električne energije, odnosno da su sve trafo-stanice pod naponom, kao i da je vodosnabdevanje uredno.


„Konstantno pratimo situaciju, obilazimo terene i nećemo dozvoliti da meštani trpe posledice zbog snežnih padavina“. zaključio je Dolović. U čačanskoj „Elektrodistribuciji“ kažu za Nova.rs da trenutno nemaju podatak o broju potrošača električne energije koji nemaju struju. Kako pretpostavljaju verovatno je količina snega pokidala kablove i uticala da nestane struje.

„To, za sada, nije pouzdana informacija, ali ćemo svakako u toku dana proveriti i obavestiti javnost o tome“, rekao nam se sagovornik iz EDB Čačak. Podsećamo, u pet Mesnih zajednica u Ivanjci je juče zbog velike količine snega, koji je padao neprekidno 48 sati je proglašena vanredna situacija –  Pridvorici, Devićims, Ostatiji, Brusniku i Srednjoj reci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar