Pravo na izbor više ponuđača za istu uslugu - trebalo bi da bude uobičajeno u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Međutim, gradske vlasti Smedereva već dve i po godine uporno onemogućavaju kompaniju SBB da razvija svoju mrežu u tom gradu. Nevolja za stanovnike Smedereva je što ni drugi operateri ne razvijaju svoju infrastrukturu i usluga je loša.

Kadgod uzme daljinski u ruke, Ivan Đorđević, kako sam kaže, poželi da promeni kanal. Međutim, kanali jedan drugom liče, a često je i signal u prekidu.

„Supernova kod nas ovde ima definitivno problem. Da li zbog napetosti mreže, veliko je opterećenje i često gubimo signal. Reklamacije smo zvali bezbroj puta. Oni dođu, otklone kvar, ali ponovo se to javlja. Internet se gubi i normalno da bi nam neka nova kablovska dobro došla“, kaže Đorđević za N1.

Raspitivao se Ivan za SBB-ovu mrežu, ali su mu svi u Smederevu rekli isto.

„Probali smo, Više puta smo pričali o tome i ne može, Smederevo nema. Ne postoji mogućnost da dođe ta kablovska mreža“, dodaje.

A kako izgleda korespodencija SBB-a i gradske uprave u Smederevu o dozvoli za izgradnju mreže u tom gradu: U dve godine – dva zahteva, dve urgencije, tri odbijena zahteva, dve žalbe i jedna tužba Upravnom sudu na čiju bi odluku moglo mesecima ili godinama da se čeka.

N1: Zašto ovde nema SBB-a?

„To se i mi pitamo. Pitajte gradonačelnika. Inače imamo MTS, Supernova i Total TV. Mi nemamo druge i da hoćemo“.

„Zavisi od instalacija, ako nema instalacija, onda je to teško“.

„Samo da vidiš kakve su ulice u Smederevu, najgore na svetu“.

N1: Jel govore na televiziji o tome?

„Nikad. Ja nikad nisam čula“, navode građani Smedereva.

Čak je i Regulatorno telo za elektronske komunikacije – RATEL slao kontrolore u Smederevo, kako bi se ustanovilo zašto nema mogućnosti za instalaciju SBB mreže, ali to nije promenilo odluku gradskih vlasti.

„Nažalost, u Smederevu nema mogućnosti da građanin bira provajdera, da li će to biti Telekom, SBB ili Jetel. Postoje dva i to je to. Šta ste dobili između ta dva provajdera? Apsolutno ništa. Imaju sve isto“, priča preduzetnica Danica Prelić.

To kaže preduzetnica iz Smedereva, čija je firma godinama radila kao podizvođač za Telekom.

„To, fali jedan papir, zauzeta mreža, zauzeti kablovi, nema dovoljno prostora su sve izgovori da SBB ne uđe“, navodi Prelić.

Danica Prelić kaže i da je saradnju s Telekomom njena firma prekunula pošto su rokovi za plaćanje postali predugi.

„Završilo se tako što ja sada idem u penziju. Svoja dugovanja od Telekoma sam na kraju naplatila. Ali, kolege koje još rade imaju problema sa naplatom. To se zna, to je javna tajna“, priča ona.

Građansko pravo na izbor, odnosno mogućnost da Smederevci imaju više opcija za kablovsku televiziju i internet u rukama je, dakle, Upravnog suda ili neke buduće lokalne vlasti.

***

BONUS VIDEO: Zgrada u Smederevu u kojoj se desila eksplozija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare