Klinički centar Niš / Foto: N1

Od početka epidemije do danas u kovid-bolnicama Kliničkog centra u Nišu bilo je skoro 4.600 pacijenata, od čega 970 u intenzivnoj nezi, izjavio je danas direktor Klinike za intenzivnu negu i anesteziju, Radmilo Janković.

On je rekao da je epidemiloška i kliničko-epidemiološka slika na jugu Srbije poslednjih nedelju dana „relativno stabilna“.

„U poslednjih nedelju dana beleži se blagi pad broja pacijenata u KOVID-bolnicama u Nišu i danas ih je 312. Posle mesec dana moguće da će sutra taj broj pasti ispod 300, ali to nije znak za euforiju“, izjavio je Janković.

Po njegovim rečima u intenzivnoj nezi je sada blizu 50 pacijenata uz različite vidove kiseoničke potpore.

Pročitajte još:

„Oni su vitalno ugroženi i pod 24 časovnim nadzorom lekara. Ne očekujemo olakšanje u jedinicama intenzivne nege naredne dve nedelje“, kazao Janković.

Među pacijentima u KOVID-bolnicama su, rekao je Janković, i bebe i mala deca, ali najveći broj pacijenta je uglavnom od 25 do 40 godina.

„Mlađi ljudi ne podnose korona virus nimalo bolje nego stariji. Imamo u jedinicama intenzivne nege pacijente koji imaju svega 20 godina i koji su na respiratoru. Imali smo par skidanja sa mehaničke ventilacije poslednjih dana, čini se da ćemo dobijati te bitke sve više i više“, izjavio je Janković.

U dečijoj KOVID-bolnici je danas 12 pacijenata i oni imaju blažu kliničku sliku.

Janković je rekao da su tri trudnice u KC Niš u stabilnom stanju, bez potrebe za kiseoničkom potporom, a u stabilnom stanju je i prevremeno rođena beba čija je majka umrla na porođaju.

„Beba diše uz pomoć respiratora i ima razne druge vidove potpore. Lekari Klinike za ginekologiju su umereni optimisti“, istakao je Janković.

Klinika za anesteziju dobila je danas od nevladine organizacije „Help“ 14 kiseoničkih protokomera, uređaja neophodnih za lečenje obolelih od KOVID-19.

Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Janković je rekao da KC Niš ima blizu 200 „protokomera“, respiratora i druge opreme, tako da su pacijenti bezbedni.

Dodao je da u KOVID-bolnicama Kliničkog centra ima 200 slobodnih mesta od kojih 30 u jedinicama intenzivne nege.

Menadžerka organizacije „Help“, Maša Bubanja, kazala je da su protokomeri poklonjeni KC Niš u okviru projekta koji sa 23.000 evra finansira Vlada Nemačke, i da je posredstvom „Helpa“ taj klinički centar dobio pre dva meseca i četiri pulsna oksimetra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar