Foto:Nova S

Kako su se onkološki pacijenti, ali i instituti na kojima se leče, borili u toku epidemije koronavirusa u emisiji "Među nama" govorila je direktorka Instituta za onkologiju Danica Grujičić.

Grujičić je rekla da je Institut za onkologiju i radiologiju u jeku epidemije uglavnom radio u redovnom režimu, ali je bio smanjen obim posla, između ostalog i zbog toga što su pacijenti, koji dolaze na redovne kontrole jednom ili dva puta godišnje, poslušali apel i nisu dolazili.

„Od tih pacijenata, većini je svejedno da li će se kontrolisati u martu ili junu mesecu, i ja im se zahvaljujem što su ostavili prostor za ljude kojima je bilo hitno da dođu“, kazala je Grujičić.

Po njenim rečima, u proteklom periodu je operisano samo 300 pacijenata, što jeste znatno manje nego što se inače uradi u toku mesec i po dana.

„Operisani su samo oni hitni pacijenti kod kojih za mesec dana može da dođe do takve progresije da iz jedne operabilne situacije dođu u situaciju da ne može da se operiše“, objasnila je ona.

Doktorka tvrdi da je u početku epidemije na zračenje dolazilo oko 400 pacijenata, ali je taj broj oko Uskrsa pao na 170, da bi danas iznosio oko 300.

Najgora situacija je, kako kaže, bila sa zaposlenima i pacijentima na stacionarima radioterapije, jer tu pacijenti dugo leže.

„Vama dođe pacijent koji nema nikakvu epidemiološku anamnezu, dve nedelje bude dobro, četrnaestog dana dobije temperaturu i pokaže sve znake infekcije koronavirusom. To je jednostavno u tom trenutku bilo nepredvidivo“, kaže dr Grujičić.

 

 

 

Komentari

Svi komentari (1)