Foto: Shutterstock, Promo

Policijska službenica iz Sremske Mitrovice ostavila je transfobične komentare ispod Instagram posta transrodne osobe, prenosi Instagram stranica Belgrade Pride.

Naime, ona je na Instagram objavi transrodne devojke ostavljala uvredljive komentare, nazivajući je „pederčinom“ i pitajući se „kakve transrodne osobe, kakve pi*ke materine“.

Korisnica koja je pretrpela ove uvrede, u komentaru joj je skrenula pažnju kako ovakvim rečnikom vređa sve transrodne ljude, na šta je službenica MUP odgovorila kako se „baš potresla“ i kako je u pitanju „peder, a ne transrodna osoba“.

Iz Prajd info centra saopšteno je kako je rod prepoznat kao osnov po kome se može vršiti diskriminacija i da je ovakav rečnik pokazatelj nespremnosti rada policije sa marginalizovanim grupama.

„Policija obavlja svoje dužnosti u službi svih građana i građanki, pa i transrodnih osoba“, piše u objavi na njihovom Instagram nalogu.

Uzevši u obzir moralnu paniku, nedostupnost zdravstvene nege, kao i probleme sa zapošljavanjem, transrodne osobe su, kako kažu, u većoj verovatnoći da dolaze u kontakt sa državnim institucijama, pa i sa policijom.

Povodom ovog slučaja, Prajd info centar uputio je dopis MUP-u u kome se zahteva sankcionisanje pomenute službenice, ali i bolja edukacija zaposlenih u policiji koja se tiče rada sa LGBT osobama.

Posećamo, Udruženje „da se zna“ nedavno je predstavilo 6. godišnji izveštaj „Homofobija i transfobija“  koji pokazuje da je od početka 2023. godine zabeleženo 60 slučajeva napada izazvanih transfobijom i homofobijom. Izveštaj  takođe pokazuje da je prošle godine bilo 94 napada, što je najveći broj napada u poslednjih 10 godina. Ovaj izveštaj ima za cilj da istakne da je potrebno tretirati govor mržnje kao krivično delo, kako bi se sprečila eskalacija nasilja.

***

BONUS VIDEO: Kad homofobija dostigne vrhunac: U Srbiji prošle godine najveći broj napada na LGBT+ populaciju u zadnjih deset godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare