Foto: Shutterstock

Žutilo kože kod dece dovoljan je znak za hitan odlazak kod lekara, jer ovaj simptom ukazuje na moguće prisustvo hepatitisa, naglašavaju gastroenterolozi i infektolozi. Roditelji ne smeju zanemariti simptome kod dece, koji mogu biti brojni, a može doći do povraćanja, dijareje, gubitka apetita, ali i povišene temperature, malaksalosti, uvećanih žlezda na vratu.

Pročitajte još:

„Ako roditelji primete da je dete malaksalo, da nema energije, hronično je iscrpljeno i da nema apetit, a da je koža požutela, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, kada postoji opasnost od novog tipa hepatitisa, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smeju zanemariti simptome kod dece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj” kaže za Nova.rs prof. dr Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu.

On naglašava da se ovaj virus širi kapljičnim putem, ali i kontaktom.

„Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lek ne postoji, terapija je simptomatska. Može doći do teškog oštećenja jetre, organa koji ima najveći broj funkcija u našem telu. Često ova bolest počinje mučninom, gađenjem, gubitkom apetita“ objašnjava doktor.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kod 50 odsto dece sa hepatitisom i oštećenjem jetre, dokazano je da je uzrok adenovirus serotip 41.

„To je bolest dečijeg školskog uzrasta, tačnije faringokonjuktivalna groznica. Simptomi su povećana temperatura i uvećane žlezde na vratu. Može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje i dijareja“ ističe prof. dr Delić.

Pedijatar i gastroenterohepatolog, dr Dragan Prokić, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete, koji leči dečaka za kojeg se sumnja da ima novi tip hepatitisa, navodi da je žutilo kože dovoljan simptom za odlazak kod lekara.

Foto: Shutterstock

“Pacijent nema nikakve bolove, on je klinički dobro, nije životno ugrožen. Međutim to što mu je koža žuta je dovoljan razlog za brigu. Nalazi su pokazali da mu je jetra u jako teškom stanju, zbog čega će ostati u bolnici na daljem ispitivanju” kaže za Nova.rs dr Prokić.

Podsetimo, novi tip hepatitisa širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko meseci, a ova bolest posebno pogađa dečju jetru. Novi hepatitis je do sada registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare