Stanica Velanac Foto:privatna arhiva

Posle predloga o uvećanju osnovne zarade, koju radnica Čigote nije prihvatila, direktor joj uručio upozorenje pred otkaz, a zatim smanjio osnovnu zaradu za 20%

Posle izjave koju je dala za portal Nova.rs, predstavnici Sindikata Sloga u Čigoti, medicinskoj sestri Stanici Velanac, direktor je doneo Odluku o uvećanje osnovice zarade za tri puta što ona nije prihvatila već je podnela žalbu na tu odluku. Zatim sledi obrt te radnici biva uručeno Upozorenje na postojanje otkaznog razloga Ugovora o radu kojim se upozorava da su se zbog nepoštovanja radne discipline, stekli uslovi za Otkaz ugovora o radu.

Sindikat Sloga protiv direktora Specijalne bolnice Čigota podneo je krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja. Kada se Stanica Velanac pismeno žalila na Odluku o uvećanju osnovice zarade direktoru, koju je smatrala nezakonitom, nije dobila nikakav odgovor na žalbu. Umesto toga zatražio je njenu odgovornost, na kršenje kodekasa Specijalne bolnice, zbog izlaženja u javnost i iznošenja problema sa kojom su suočeni zaposleni, a kao njihov sindikalni zastupnik. Direktor je tim povodom formirao i disciplinsku komisiju.

Kako u Sindikatu Sloga tvrde, komisija koju je direktor formirao, nema formalin legitimitet.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„U toj disciplinskoj komisiji se nalazi i pravnica, koja je prethodno pripremila direktoru Odluku o uvećanju zarade Stanici Velanac i savetovala ga da joj istu uruči. Za formiranje komisije su se pozvali na Statut koji nisu dali na uvid Stanici iako ga je tražila. Poznajući propise zdravstva sumnjamo u legitimitet te komisije koja je formirana 2. februara a zasedala već 4. februara. Komisija pokreće pitanje povrede radne discipline četiri radnika među kojima su i Stanica Velanac ali i pravnica. Pravni nonsens je da član tročlane komisije bude pravnica o čijoj se disciplinskoj odgovornosti odlučuje. Pored toga što se u izveštaju komisije ne navodi pravni osnov prema kom je formirana, sam izveštaj je napisan konfuzno i nestručno”, tvrdi za portl Nova.rs, predsednik Sindikata Sloga Užice, Glišo Vidović.

U predlogu direktoru i izveštaju sa sastanka te komisije pravnica se tereti da je zbog nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza, krajnjom nepažnjom donela protivpravnu odluku koja, s obzirom da je povučena, nije proizvela protivpravna dejstva. Ta odluka, kako kaže Vidović, odnosi se na ponuđeno uvećanje osnovice zarade Stanici Velanac koju ona nije prihvatila.

„Na osnovu predloga sporne komisije, direktor Stanici Velanac izdaje Upozorenje na postojanje otkaznog razloga. Ona se upozorava da su se zbog nepoštovanja radne discipline, propisane aktom poslodavca, stekli uslovi za otkaz Ugovora o radu. U obrazloženju stoji da će Stanici otkazati Ugovor o radu ukoliko u narednih šest meseci ponovo izađe u javnost. Pošto ništa nije u skladu sa propisima, mi smatramo da Stanicu Velanac zakon prepoznaje kao uzbunjivača i da je reč o osveti direktora prema našem sindikalnom zastupniku i nameri da se ona povuče iz sindikalnih aktivnosti. Stanica se i ranije, pre izlaska u medije, pismenim putem obraćala i nadležnom ministarstvu i ukazivala na probleme u kolektivu o kojima je kasnije i javno govorila“, dodaje Vidović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kako pomenuto upozorenje u Sindikatu Sloga smatraju neosnovanim i kako sindikalni zastupnik po zakonu ima pravo javnog istupanja, protiv direktora Specijalne bolnice Čigota, Osnovnom javnom tužilaštvu Užice, podneli su krivičnu prijavu. Ona ukazuje na postojanje osnova sumnje da je izvršio krivično delo, povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja iz člana 163.Krivičnog zakonika RS.

„U konkretnom slučaju osumnjičeni je postupajući sa pozicije autoriteta svog radnog mesta, direktno postupio protivno zakonskim odredbama koje se odnose na zakonsku obavezu posebne zaštite sindikalnih predstavnika od otkaza Ugovora o radu ili na izricanje disciplinske mere ili kazne, čime je direktno ugrozio prava po osnovu rada zaposlene Stanice Velanac. Smatramo da direktnu odgovornost za to snosi osumnjičeni v.d.direktora, budući da je zadužen za organizaciju i zakonitost rada Specijalne bolnice Čigota“, tvrdi za naš portal Vidović.

Kako Nova.rs saznaje, medicinskoj sestri Stanici Velanac, predstavnici Sindikata Sloga u Čigoti, u petak 19.02.2021.godine uručeno je Rešenje o izricanju novčane kazene od 20% osnovne zarade u trajanju od dva meseca, zbog nepoštovanja poslovnog kodeksa Specijalne bolnice.U Rešenju se navodi da je doneto na osnovu predloga Komisije za kontrolu rada i radne discipline. Kao razlog se navodi da je zaposlena, bez ovlašćenje, izjavom za portal Nova.rs dala informacije koje štete ugledu Čigote.

Vršilac dužnosti direktora Specijalne bolnice Ćigota, Aleksandar Simić, o pomenutim navodima i dešavanjima u Specijalnoj bilnici, ni ovog puta nije želeo da govori za portal Nova.rs, sa obrazloženjem, kako nam je rečeno, da za to nema vremena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar