Foto:EPA/SEDAT SUNA

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozivali su Vladu Srbije da na današnjoj sednici, prilikom usvajanja rebalansa budžeta i usvajanja uredbe o isplati 100 evra svakom punoletnom građanu Srbije, vodi računa da ono bude bez ikakvog uslovljavanja i pod jednakim kriterijumima za sve.

„Otvoreno ih pitamo, zašto opet dele narod? Čemu ta diskriminacija i da li stvarno misle da su građani Srbije glupi i da ne znaju da su i druge države svojim građanima finansijski pomogle zbog pandemije COVID-a 19 i to mnogo više nego ovdašnja vlast koja samo obećava i menja pravila prema sopstvenim potrebama, očigledno zbog predstojećih parlamentarnih izbora i pridobijanja naklonosti glasača“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je novac, koji je namenjen punoletnim građanima Srbije „državni, a ne stranački novac“.

„To nikome ne omogućava da se ponaša na način kako je juče istakao ministar finansija Siniša Mali, gostujući na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom, gde je rekao da će ‘penzioneri novac dobiti po automatizmu na svojim računima, dok će ostali gradjani, ukoliko žele novac, trebati da se prijave telefonskim putem ili mejlovima'“, ukazali su iz „Sloge“.

Predstavnici sindikata „Sloga“ smatraju da „ovakvim uslovljavanjem mnogi gradjani neće biti u mogućnosti da ostvari pravo na novac, posebno siromašne kategorije i oni koji nemaju digitalnu pismenost, a o javljanju na telefone da i ne govorimo, budući da smo ovih dana svedoci šta se dogadja sa telefonima namenjenim za prijavu Covida-19, a na koje se niko danima ne javlja“.

„Ova zemlja je poslednjih godina u konstantnoj ekonomskoj stagnaciji i neprekidnom urušavanju gradjanskih, političkih, ljudskih i radnih prava, koje očegledno vlast ne želi da vidi, jer žive autistično u nekom svom svetu i ‘zlatnim godinama“, piše je u saopštenju.

Ovakvim ponašanjem i podelama, kako je navedeno, „vlast kod gradjana samo nastavalja da izaziva bes, prkos i moguće socijalne nemire, zbog čega bi trebali dobro da razmisle o svojoj odgovornosti za takvo stanje“.