Lepo vreme Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Urednik "Veteranskih vesti" Vjačeslav Vjačeslavovič Kalinin, sa istaknutim belim "Z" na desnom rukavu jakne sa maskirnim motivima, delio je upravi vranjske Gimnazije "Bora Stanković" i članovima đačkog parlamenta primerke tog časopisa i fotografisao se sa njima dok su svi zajedno držali zastavu sa logotipom ovog medija, objavio portal Slobodna reč.

„Veteranske vesti“ su glasilo sa kojim sarađuje Ministarstvo odbrane Rusije, a organizatori događaja se ograđuju i tvrde da ratna propaganda u obrazovnoj instituciji ikome nije bila namera.

Neposredno nakon slanja upita o događaju, sa Instagram profila Gimnazije objava je obrisana, a naslovna strana spornog portala promenjena.

Umesto razmene literarnog sadržaja, što je, između ostalog, svrha postojanja Ruskog kutka u Gimnaziji „Bora Stanković“, učenicima je ponuđen časopis na čijim su naslovnim stranama tenkovi, vojnici, vatreno oružje, patriotski pokliči i ruska propaganda o invaziji na Ukrajinu, piše Slobodna reč.

Navedeno je da je Kalinin, tokom posete koja je zvanično opisana kao „poseta rusko-srpske delegacije tokom koje se razgovaralo o unapređenju i osavremenjivanju nastave ruskog jezika“ primerke magazina „Veteranske vesti“ predstavio rukovodstvu Gimnazije u sklopu lične prezentacije njegove delatnosti.

Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković upitana da li je bila upoznata sa tim da će delegacija „širiti ratnu propagandu u školskoj ustanovi“, rekla je da je pomenuti magazin „nezavisni ruski mediji“.

„Delegacija nije distribuirala vojnu propagandu, što, najblaže rečeno, nije tačno“, navela je Mišić Stanković u pisanoj izjavi.

Na pitanje da li je ta poseta bila u skladu sa zvaničnom svrhom postojanja Ruskog kutka u školi, Mišić Stanković je odgovorila da poseta jeste u skladu sa ciljevima Ruskog kutka, jer su na sastanku razmatrana „pitanja kulturne, stvaralačke i istorijske saradnje ovekovečavanja sećanja na ruske vojnike koji su sahranjeni u srpskoj zemlji“.

***

BONUS VIDEO – Slovo „Z“ ponovo osvanulo u Novom Sadu: Simbol ruske agresije pronađen na keju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar