Slobodan Stanimirović iz Zavlake kod Krupnja uputio poruku patrijarhu Porfiriju Foto:Screenshot/Facebook/UnS-Ujedinjeni narod Srbije

Na kraju litija i protesta protiv izgradnje rudnika litijuma, koji su danas organizovani u Krupnju, okupljenim građanima nadahnutim govorom obratio se Slobodan Stanimirović iz Zavlake kod Krupnja. On je, između ostalog, imao posebnu poruku za njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija.

„Gospodine patrijarhu Porfirije, gde su ti ikone? Gde su ti kandila iz kuća porušenih u Gornjim Nedeljicama? Gde su slavski kolači, gde su panaije? To je model koji čeka Srbiju ukoliko to zlo u dolini Jadra prođe! Srbija će postati dolina čemera i jada. Porfirije, mudro je ćutati ako je ćutanje uvertira ka nečemu mudro rečenom, ali ćutati onda kad situacija nalaže da se svakodnevno, svakosatno i svakominutno govori, tera nas da se pitamo koji je to akt ili pakt koji te je naveo ili te navodi da ćutiš?

Reći ću ti i ovo, nadam se da ćeš me čuti. Ovo bi trebalo da bude i jezik i tema koju ti odlično poznaješ. U Bibliji, Knjizi postanja, u prvoj knjizi Biblije stoji da je pet dana Bog stvarao nebo i zemlju, stvarao životne uslove. Kad je sve to stvorio i omogućio, tek šestog dana stvorio je čoveka, jer nema čoveku ni života, ni postojanja bez životnih uslova.

Ako je došao neko da ovde sračunato, čak šta više i napadno i navalentno uništava životne uslove – ko je taj Porfirije? Odakle i od koga taj dolazi, šta mu je cilj? Ne bih, Porfirije, da budem ništa zlonameran, ali tvoje ime znači Crveni, Rio Tinto je crven, komunisti su crveni, obraz crveni kad se urade neki postupci“, poručio je Slobodan Stanimirović iz Zavlake kod Krupnja.

Podsetimo, danas su organizovane auto-litije od Brezjaka preko Loznice do Krupnja u kojima je učestvovalo više od 150 automobila koji su još jednom skrenuli pažnju na štetnost projekta „Jadar“, dok je juče u novoj protestnoj akciji ekoloških aktivista i građana koji traže hitno prekidanje tog projekta Rio Tinta blokirano osam lokacija širom Srbije.

****

BONUS VIDEO: Blokada puta u Brezjaku 3. januara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare