Brošura o koronavirusu

"Ja sam virus, volim da putujem, moji rođaci su grip i prehlada". Ovim rečima počinje slikovita brošura o koronavirusu namenjena deci predškolskog uzrasta, koju su na srpski jezik preveli mladi lekari iz Kragujevca, specijalizanti na Klinici za psihijatriju dr Sofija Čolović i dr Nemanja Murić.

U trenutku kada je ceo svet zabrinut i preokupiran zaštitom od koronavirusa i kada smo svi odjednom svesno promenili navike, deca ne mogu najbolje da shvate šta je to, zbog čega i oni moraju da menjaju svoje ponašanje.

Vrtići ne rade, ne mogu kod bake i deke, a sa svih strana čuju nepoznatu reč, koja se provlači kroz svaki razgovor – korona.

Ovo su bila polazišta mladim lekarima iz Kragujevca, da na srpski jezik prevedu brošuru, koja kroz slike i kratke informacije i deci i roditeljima olakšava upoznavanje sa ovim virusom.

Sofija Čolović i Nemanja Murić / Foto: Privatna arhiva

„Koronavirus je apstraktan pojam i za odrasle, a deca preko roditelja dobijaju informacije, jer su oni njihov model ponašanja za većinu životnih situacija“, kaže Sofija Čolović, dok objašnjava motive zbog kojih su ona i njen kolega Nemanja odlučili da prevedu brošuru na srpski jezik.

„Igra je najlepši način kroz koji deci treba prići i saopštiti im ozbiljne i važne stvari. Vesti koje svakodnevno slušamo o koroni nikako nisu prihvatljive za najmlađe, ali ipak im na neki način treba staviti do znanja da je potrebno da budu u kući.

Kada smo pronašli brošuru, videli smo da su tu odgovori koje deca mogu da razumeju. Ovaj svojevrsni vodič za upoznavanje korone, napravljen je kao niz ilustracija, tekst je vrlo jednostavan i razumljiv, a poruka koju šalje ima za cilj da se deca ne plaše, već da kroz ‘igru’ spoznaju novonastalu situaciju. Doživljaj crteža je individualan, poenta je da se na neke stvari ukaže, a ne da zaplaši, kao i da se kroz animaciju upoznaju sa korona virusom“, kaže Sofija Čolović.

Autorka originalne brošure je Manuela Molina Cruz iz Kolumbije, a brošura je od početka pandemije počela da se prevodi u svim zemljama zahvaćenim virusom Covid 19.

Pozitivna iskustva roditelja i dece iz celog sveta podstakla su mlade lekare Sofiju i Nemanju da brošuru o koronavirusu prilagode deci u Srbiji.

„Brošura je napravljena isključivo u humanitarne svrhe, kako bi se deci olakšao ovaj period, da ga na što bezbolniji način razumeju i da jednoga dana, kada sve ovo prođe u njihovim glavama ne ostanu ružne uspomene. Sačuvajmo srećno detinjstvo naših mališana“, poručuju Sofija i Nemanja.

Brošuru možete preuzeti ovde.