Skupština grada Beograda Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici više urbanističkih planova, a među njima, kao najvažniji Predlog plana generalne regulacije za područje gradske opštine Palilula van obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je na sednici Skupštine grada da je to najvažniji plan koji je u proceduri, jer pokriva ogroman deo Beograda koji nije pokriven planskom dokumentacijom i ne može da se razvija infastruktura.

„Taj plan se radi 15 godina, možda smo ušli i u 16. godinu. Juginus, firma koja je radila plan, ako se ne varam, radila je 11 verzija plana, zato što je maltene bilo nemoguće doći do završetka plana“, rekao je Stojčić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da je glavno pitanje bilo da li čitava teritorija koju je zauzimao PKB treba da bude građevinsko zemljište ili ne.

„Odgovor je ne. I dalje ostaje najveći deo u poljoprivrednoj nameni, ali jako puno je toga razređeno u naseljima za ljude severno Kovilova za sve ono što im je potrebno za život“, poručio je gradski urbanista.

On dodaje da su neki amandmani koje je podnela opozicija opravdani, ali da oni ne mogu da se rešavaju kroz plan generalne regulacije, već kroz planove detaljne regulacije.

„Tvrdim da je ovo najbolji mogući plan koji je moguće izraditi u ovom trenutku i da je neophodno da se usvoji danas, kako bi jedan ogroman deo Beograda nastavio da se razvija“, poručio je Stojčić

Odbornici Skupštine grada usvojili su i Predlog izmena i dopuna Plana detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe, kao i Predlog plana detaljne regulacije za izgradnju toplovoda radi povezivanja distributivnih toplovodnih područja TO „Cerak“ i TO „Miljakovac“.

BONUS VIDEO: Šapićevi problemi sa prezentacijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar