LingLong, Ling Long, vijetnamci
Foto: Nova.rs

Nevladina oganizacija za iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije Astra poslala je poruku podrške vijetnamskim radnicima zaposlenim na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se danas obeležava.

„Radnička prava su ljudska prava. Ne odustajemo od borbe za vas!“, bilo je ispisano na transparentu koji su aktivisti iz Zrenjanina, Novog Sada i Beograda razvili ispred ograde smeštaja vijetnamskih radnika u vreme pauze za ručak, kada radnici mogu da vide ovu poruku, saopštila je Astra.

Aktivistkinje Astre su nosile transparent sa kontaktom Tima za podršku žrtvama, 011 785 0000, [email protected], kako bi potencijalne žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije znale gde mogu da se jave i bile upoznate sa vrstama pomoći i podrške koje su im zakonom i međunarodnim konvencijama garantovane.

Pred vrata Linglonga je došlo je i dvadesetak aktivista iz A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, Astre, Zrenjaninskog socijalnog foruma, Zrenjaninske akcije, Zadruge Oktobar, Panonske antifašističke organizacije, CK 13 i drugih organizacija koje su pružile i pružaju podršku i pomoć radnicima angažovanim na izgradnji fabrike.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, ljudi koji su 8.000-9.000 kilometara daleko od kuće, u nepoznatoj zemlji, koji žive u neljudskim uslovima i kojima su uskraćena prava na dostojanstven život i rad, uspeli su da se pobune i uzbune javnost zbog toga.

„Zato mislimo da su radnici iz Vijetnama, jedni od najvećih boraca za ljudska prava u Srbiji danas“, kazala je Milica Marinković iz Inicijative A 11.

Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma istakla je da to nije jedinstven slučaj, ni za Srbiju ni za druge zemlje i da je važno da solidarni građani ne prestaju sa podrškom radnicima iz Vijetnama, kao i da će se slične akcije odvijati u narednom periodu.

Foto:organizacija ASTRA

Aktivisti su obišli i ostale lokacije gde su smešteni radnici kako bi im podelili pakete hrane i pomoći. Pomoć je uručena radnicima preko ograde koji su se povukli čim su uzeli pakete.

Kako se navodi, obezbeđenje firme Linglong je sve vreme bilo prisutno dok su aktivistkinje Astre pokušale da radnicima dostave papire sa informacijama na vijetnamskom o pravima i pomoći koja im je dostupna, kao i kontaktima organizacija kojima mogu da se obrate za pomoć, koje radnici nisu smeli da preuzmu zaplašeni prisustvom menadžmenta.

Bonus video – Pobuna u Linglongu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar