Rusko demokratsko društvo (RDD) organizovalo je u centru Beograda performans kojim su iskazali protivljenje prema politici ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći da je kriv za žrtve rata u Ukrajini.

Performansom na Trgu Republike u Beogradu, aktivisti tog udruženja želeli su da prikažu žrtve rata, time što četvoro aktivista leže obučeni u belo, vezanih ruku i premazani lažnom krvlju, dok predstavnici RDD drže transparente „Ovo je uradio Putin“ i „Ukrajina“.

Predstavnica RDD Anastasija Dvorjanova izjavila je za agenciju Beta da je performans posvećen Ukrajincima koje je ubila ruska vojska.

„Mi smo Rusi i ovde smo da još jednom kažemo da smo protiv ovog rata i ovim performansom želimo da pokažemo Srbima da su ovo užasna dela“, rekla je Dvorjanova.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Performans je održan pod nazivom „Sećanja na žrtave ratnih zločina vojske Vladimira Putina u Ukrajini“.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Ruski građani koji su se od početka rata u Ukrajini doselili u Srbiju, osnovali su u decembru udruženje „Rusko demokratsko društvo“, za koje navode da je antiratno i antifašističko i da osuđuje upotrebu vojne sile za rešavanje međunarodnih i unutrašnjih sporova.

***

BONUS VIDEO – Arsenijević u Ukrajini: Zaboravili su na sela, njima nosimo pomoć