Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras ispred Crkve Svetog Marka u znak podrške uhapšenim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Skup nosi naziv "Sveća za slobodu".

Neki od građana su nosili ikone, zastave Srbije, upaljene sveće i majice na kojima piše „Ne damo svetinje“.

Među okupljenima je bilo i dosta dece.

Sa zvučnika su se čule pesme „Tamo daleko“,  „Bože pravde“, Beogradskog sindikata „Dogodine u Prizrenu“…

Nekoliko mladića u jednom trenutku istaklo je zastave Crne Gore sa srpskom trobojkom i belim orlom ispred samog ulaza u crkvu Svetog Marka.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

Na skupu podrške bili su i narodni poslanik Đorđe Vukadinović i Miladin Ševarlić u narodnoj nošnji, i poslanica Dveri Marija  Janjušević.

Okupljenim građanima obratio se Vukadinović koji je rekao da uhapšenog vladiku Joanikija može nazvati svojim prijateljem.

On je dodao da mu je drago što se večeras okupilo toliko ljudi.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nikakva sila, nikakav sendvič, nikakvi autobusi, i crvene, ne stoje iza nas koji govorimo i vas koji ste došli“, rekao je Vukadinović i dodao:

„Bio sam blizu Ane Brnabić na poslednjoj sednici u decembru, i tada sam joj rekao da nije normalno što Srbija ne reaguje na dešavanja u Crnoj Gori“, rekao je on i istakao da mu je ona na ove reči uzvratila da „doliva ulje na vatru“.

On je još jednom naglasio da je nedopustivo to što se dešava u Crnoj Gori, misleći na najnovija hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPS i  sukobe građana i policije.

 

Na pomen imena predsednika Crne Gore Mila Đukanovića okupljeni građani uzvikivali su „Milo lopove“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Sada prebijaju našu decu i hapse naše vladike u Crnoj Gori. Sramota je što imamo takvu Vladu koja ne reaguje“, rekao je Vukadinović, a okupljeni građani su zviždali i vikali „Ua“ i „izdaja“.

Osuđujući režim Mila Đukanovića kao i Aleksandra Vučića, on je rekao da će se sutra, ako je potrebno, ponovo okupiti na istom mestu i tu ostati sve dok vladika Joanikije i njegovi sveštenici ne budu pušteni na slobodu, na šta su građani uzvikivali “ ne damo vladiku, ne damo svetinje“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Okupljeni su uzvikivali i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, „Milo ustašo“.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Građani su zatim prošetali do Predsedništva Srbije gde su izneli svoje zahteve.

Saobraćaj je bio zaustavljen u Bulevaru kralja Aleksandra, Kralja Milana i Kneza Miloša, u smeru ka Skupštini Srbije. Okupljeni građani ispred Predsedništva uzvikivali su „izdaja, izdaja“, „maknite ogradu“, „nema podele“, i „Vučiću pederu, izdao si Srbiju“.

Zatim im se obratio poslanik Miladin Ševarlić.

„Gospodine Vučiću, učinite da vladika bude pušten iz pritvora“, rekao je Ševarlić i upitao “ Ako je sad uhapšen vladika šta je sa vernicima?“.

Građani su ponovo uzvikivali „evo nas, došli smo svetinje da branimo“.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje.

„Dolazićemo svaki dan dok čovek koji je zaposeo ovo zdanje (Predsedništvo) ne kaže da zahteva puštanje vladike“, poručili su okupljeni.

Oni su, između ostalog, zatražili oštriju reakciju Srbije na dešavanja u Crnoj Gori, kao i hitno oslobađanje vladike Joanikija i svih uhapšenih u Nikšiću.

 

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Foto: Nova. rs/ MIlica Božinović

Skup podrške organizovao je Klub studenata Pravnog fakulteta i još nekih fakulteta u Beogradu.

Ranije danas u kripti Hrama Svetog Save, po blagoslovu patrijarha Irineja, služen je moleban podrške episkopima, sveštenstvu i vernicima SPC-a u Crnoj Gori. Moleban je služio vladika Stefan, vikar patrijarha Irineja.

Vladika Stefan je nakon molebana rekao da Srbi trenutno najviše stradaju u Crnoj Gori, iako smo jedan narod, kako god se on zvao, i poručio da se treba moliti svetom Vasiliju da izmiri narod.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pre dva dana, u utorak, crnogorska policija uhapsila je ispred parohijskog doma u Nikšiću episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prethodno je tog dana u Nikšiću održana litija povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, a policija je taj skup označila kao kršenje mera zabrane okupljanja.

Sinoć je u Nikšiću došlo do nereda tokom protestne šetnje građana koji su tražili da se episkop Joanikije pusti iz pritvora.

Tom prilikom, policija je bacila suzavac i upotrebila šok bombe, a građani su gađali policiju kamenjem i skandirali „ustaše“.

Uhapšeno je više ljudi, a povređena su 22 policajca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare