Tradicionalna antiratna i komemoratvna manifestacija Veliki školski čas, od prvog održavanja u takvom obliku 1964. godine, uvek je počinjala 21. oktobra u 11 sati i trajala 45 minuta. Iako je na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca objavljeno obaveštenje da će ove godine početak manifestacije biti u 10.30, gradonačelnik je "demantovao" da će početak biti pomeren i za sve optužio opoziciju "da širi glasine". U javnosti se pomeranje satnice dovodilo u vezu i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji tog dana ima sastanak sa delegacijom “velike petorke” u Beogradu. Dejan Milošević iz udruženja "Prvi prvi na skali" kaže za Jutarnji program televizije Nova da je očekivano da se u javnosti jave pretpostavke, kada zvaničnog objašnjenja nije bilo na jedinom mestu gde treba da bude - sajtu grada.

Velik školski čas, skoro šest decenija održava se u terminu od 11 sati, simbolizujući vreme kada su učenici Gimnazije izvedeni iz škole i odvedeni u Šumarice.

Pomeranje satnice za pola sata izazvalo je veliki revolt kod Kragujvčana, koji od juče na društvenim mrežama izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog narušavanja višedecenijske tradicije sećanja na nevine žrtve.

Milošević udruženja „Prvi prvi na skali“ za „Probudi se“ kaže da je u pitanju izvorna informacija grada da je termin pomeren za pola sata ranije, a da je bilo govora i o tome da će „Veliki školski čas“ ove godine biti skraćen.

On navodi da termin u 11 sati ima jaku simboliku, jer su đaci u 11 sati izvedeni sa časa i odvedeni na streljanje.

Kako kaže, deluje mu da je do izmene satnice došlo jer je neko iz „birokratskog dela priče“ napravio grešku.

„Ili se odazvao nekome na poziv da se ovo promeni ili je samoinicijativno promenio“, kaže Milošević.

„Ali šta god da je povod i ko god da je to uradio, dotakao je nešto što je svetinja“, ističe Milošević.

BONUS VIDEO Skaćen Veliki školski čas i kragujevačkim Šumaricama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar